Het is nu zeker: Haps heeft oudste graf van Nederland
Het graf werd in 2017 gevonden in Haps. Al sinds de vondst zijn de archeologen bezig met het onderzoek naar hoe oud het graf is. Vandaag kan het dan officieel gezegd worden: dit graf is het oudste graf van Nederland.
“We wisten wel dat het bijzonder was, maar dit hadden we niet verwacht.”
Tom Hos is een van de archeologen. Hij is betrokken bij het onderzoeken van dit oude graf. De archeoloog is dan ook heel blij dat dit uit het onderzoek is gekomen. “Ik belde meteen degene die het graf had opgegraven”, vertelt hij trots. “We wisten wel dat het bijzonder was, maar dit hadden we niet verwacht.”
De onderzoekers besloten het graf na hun onderzoek over te dragen aan Museum Ceuclum in Cuijk. "Dit museum ligt het dichtst bij Haps in de buurt, we hebben hiervoor gekozen ter ere van de regio waar we het hebben gevonden."
"We wilden echt zeker zijn van onze zaak."
In totaal hebben de archeologen ruim drie jaar gedaan over het onderzoek. “We wilden wel echt zeker zijn van onze zaak. Nu weten we het gelukkig echt zeker”, zegt Hos. Ze hebben nog even gewacht met de publicatie om te zorgen dat ze de ontdekking in een volle zaal kunnen presenteren.
Volgens hem is het graf tussen 7655 en 7582 voor Christus gegraven. Het zou van een jager/verzamelaar kunnen zijn die midden in de steentijd leefde. Dit hebben Tom en zijn team onderzocht aan de hand van de crematieresten van houtskool en bot.
“Het onderzoek was vooral mysterieus, omdat je niet weet wat er zich toen afspeelde.” Het is zo oud dat er in de omgeving niets anders is gevonden uit die tijd. Normaal gesproken komen onderzoekers bij opgravingen verschillende dingen tegen zodat ze kunnen reconstrueren wat er daar gebeurde.
"Ik ben benieuwd hoe een nog ouder graf eruit gaat zien."
Ze weten zeker dat de overledene ten minste negen jaar is geweest. “Bij het graf is er een snijtand gevonden”, zegt de archeoloog. “Die breekt pas bij een 9-jarige leeftijd door.”
In het graf lagen vuurstenen en hazelnootjes voor de ‘reis’ die de overledene die tijd zou maken. De vuurstenen waren voor de overledene bedoeld, om zich te kunnen beschermen tijdens die reis.
Tom Hos gaat zeker door met verder zoeken van graven. “Ik ben vooral benieuwd naar iemand die een nóg ouder graf kan vinden. Het maakt niet uit wie dat doet, ik ben vooral benieuwd hoe die eruit gaat zien.”