Shorttracker Friso Emons miste de Spelen maar krijgt herkansing op WK

8 april 2022 om 08:00 • Aangepast 8 april 2022 om 11:10
nl
Samen met grote namen als Yara van Kerkhof en Sjinkie Knegt staat er op het wereldkampioenschap shorttrack ook een Tilburger op het ijs. Friso Emons debuteert in Canada op het hoogste niveau. “Dit WK is voor mij de redding.”
Profielfoto van Luuk van Grinsven
Geschreven door
Luuk van Grinsven

De opluchting was groot bij de 23-jarige Friso Emons toen hij zijn uitverkiezing te horen kreeg. “Zeker omdat het zo’n zwaar seizoen was. Dat ik dan nu, op het einde van het seizoen, de bevestiging krijg dat het tóch wel goed zit, is heel fijn.”

Emons zat dit seizoen vanaf het begin in de selectie die kans zou maken op deelname aan de Olympische Winterspelen. Hoewel hij enkele goede wedstrijden reed, kregen anderen toch de voorkeur voor Peking.

"Ontspannen en vooral mijn hoofd leegmaken.”

Het mislopen van de Spelen zorgde ervoor dat de Tilburger in een negatieve spiraal terecht kwam. Mentaal kwam Emons in een flinke dip. “Ik moest een stapje terug doen, ontspannen en vooral mijn hoofd leegmaken.”

Hij koos er zelfs voor om zijn schaatsen voor even aan de wilgen te hangen. Terwijl de mannen shortrackers op de winterspelen teleurstelden, ging Emons met een paar vrienden snowboarden. Dit bleek een gouden greep. “Ik heb het fantastisch gehad, dat had ik toen echt even nodig. Daarna is het alleen maar beter gegaan.”

“Trainen en daarna rusten, heel veel andere dingen doen we hier niet."

Anderhalve week geleden reisde Emons al af naar Canada waar hij nu met heel TeamNL verblijft. “Trainen en daarna rusten, heel veel andere dingen doen we hier niet. Zeker omdat je geen onnodige coronabesmetting wilt oplopen”, vertelt de opgetogen shorttracker vanuit Montreal.

Op het WK ziet de Tilburger kansen op medailles. “Het blijft knokken tot het einde, maar we weten dat we als Nederland zijnde de kwaliteiten hebben om voor de prijzen mee te doen.”

Het WK shortrack in Montreal begint vrijdagavond en duurt tot en met zondag.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!