Robèrt van Beckhoven in Heel Holland Bakt: streng, maar altijd aardig...

8 april 2022 om 15:45 • Aangepast 11 april 2022 om 11:11
nl
Hij is de aardigste man van Brabant, maar als hij het werk van de deelnemers van 'Heel Holland Bakt' moet beoordelen dan is hij kritisch en streng. Robèrt van Beckhoven laat duidelijk merken als hem iets niet zint: het deeg is te droog, de smaak is niet goed, het is niet netjes afgewerkt, vaak afgesloten met de zinsnede: 'Da's jammer'. Zijn uitstraling blijft die van de gemoedelijke Brabantse bakker, maar 'misbaksels' doen pijn aan zijn bakkershart. Het verraadt de passie voor het vak van Beckhoven, die te boek staat als 'de beste bakker van Nederland'. Zondag vertelt hij er over in de talkshow KRAAK van Omroep Brabant.
Profielfoto van Arjo Kraak
Geschreven door

Het Max-programma 'Heel Holland Bakt' ging dit negende seizoen van de zondag naar de zaterdag, maar het blijft onverminderd populair. Miljoenen kijkers volgen de afvalrace en dus is jurylid Robèrt als telg uit een Oisterwijks bakkersgeslacht nu een bekende Nederlander.

Hij is er na negen seizoenen Heel Holland Bakt wel aan gewend. Hij kan er best van genieten, maar het gaat bij hem altijd om het vak en dat zit in zijn genen.

Vruchtenvlaaitjes met kiwi
Grootvader Kees begon in 1927 met bakken in Oisterwijk. De zaak werd overgenomen door vader Jan. En in 1989 kwam Robèrt in de zaak. Hij wilde wel bakker worden, maar pakte het anders aan dat zijn vader en opa. Dat bleek voor het eerst toen hij als hulpje van zijn vader vruchtenvlaaitjes met kiwi maakte. Dat had nog nooit iemand gedaan.

Robèrt trad meer naar buiten, zocht de publiciteit met nieuwe dingen en reisde de wereld af om aan wedstrijden mee te doen. Dat heeft hem veel gebracht. Er zijn in Nederland zeven 'Meester Bakkers' en drie 'Meester Patissiers'. Het zijn de hoogste waarderingen in de bakkerijbranche en er is in Nederland één man die ze allebei heeft: jawel, Robèrt van Beckhoven.

Verder in KRAAK
Voorzitter Eric van Schagen, voorzitter van werkgeversvereniging VNO-NCW Brabant, over de dreigende golf faillissementen door nawerking van de coronacrisis. Maar ook over de innovatieve kracht van Brabant, wat deze week weer eens bleek door het grote aantal octrooien dat bedrijven in deze provincie wisten te verkrijgen.

En te gast is ook Krystal van Dinter uit Eindhoven. Ze doet mee aan het de Invictus Games, die deze maand in Den Haag worden gehouden. Dat is een internationaal sporttoernooi voor militairen en veteranen die fysiek of mentaal zijn beschadigd door hun werk. Krystal werkte als militair in Afghanistan en heeft daar een post-traumatische stress-stoornis aan overgehouden.

KRAAK wordt zondag om 12.00 uur live uitgezonden, en daarna vaak herhaald. Het programma is ook online terug te kijken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.