Paul verliest zijn raadszetel omdat hij 500 meter te ver weg woont

17 april 2022 om 09:00 • Aangepast 18 april 2022 om 14:47
nl
Liefst 53 Brabantse raadsleden werden wél verkozen, maar namen geen plaats in de gemeenteraad. Sommigen gaven hun zetel op vanwege te weinig ervaring en anderen zijn te druk met werk. Maar Paul Brouwers, raadslid namens Lijst Goirle Riel, koos er niet zelf voor om zijn zetel op te geven. Hij moet zijn zetel afstaan omdat hij tijdelijk nét niet in de gemeente Goirle woont, maar 500 meter buiten de gemeentegrens.
Profielfoto van Sanne Hoeks
Geschreven door

De Gemeentewet schrijft namelijk voor dat raadsleden moeten wonen in de gemeente waar zij raadslid zijn. Toen Brouwers vorig jaar een nieuwbouwhuis kocht in de gemeente Goirle en zijn oude woning verkocht was, ging hij dan ook naarstig op zoek naar een tijdelijke woning binnen de gemeente Goirle.

"Vroeg of laat komen ze erachter en dan heb je de poppen aan het dansen."

Maar dat lukte niet en de familie Brouwers moest uitwijken naar een huis in Alphen, op 500 meter van de gemeentegrens. Brouwers baalde flink, want hij wist dat dit betekende dat hij zijn raadszetel moest opgeven. "Je kunt allerlei creatieve oplossingen bedenken, zoals een postadres in de gemeente Goirle nemen, maar ik besloot om transparant te zijn. Vroeg of laat komen ze er toch achter en dan heb je de poppen aan het dansen. In overleg met de partij heb ik mijn ontslag ingediend, zodat iemand anders mijn zetel in kon nemen en we onze stem niet verloren."

Inmiddels stond Brouwers al wel op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. Daarom schreef hij in november 2021 vol goede moed een brief naar het ministerie van Binnenlandse Zaken om te vragen of ze een uitzondering konden maken. Mark van Stappershoef, de burgemeester van Goirle, ondersteunde de brief en vroeg de minister om 'positief mee te denken om tot een uitlegbare en aanvaardbare oplossing te komen'.

"Ik snap gewoon niet waarom ze geen tijdelijke ontheffing willen verlenen."

Maar dat mocht niet baten. "Minister Hanke Bruins Slot reageerde dat ze zich in de situatie kon vinden, maar dat de wet helaas voorschrijft dat gemeenteraadsleden in de gemeente moeten wonen en dat er geen ontheffingen voor te verlenen zijn."

Aan de ene kant begrijpt hij de reactie, maar toch baalt hij flink. "De wet is de wet, maar wij zijn volksvertegenwoordigers en er wordt totaal inflexibel met ons omgegaan. Ik snap gewoon niet waarom ze geen tijdelijke ontheffing willen verlenen. Ik woon nét buiten de gemeentegrens en ik heb een woning in de gemeente gekocht, dus het is duidelijk dat het tijdelijk is."

Wethouders die niet in de gemeente wonen waar ze werken, kunnen wél een ontheffing aanvragen. Zij krijgen met toestemming van de gemeenteraad een jaar de tijd om een woning te vinden binnen de gemeente. Dat maakt de situatie voor Brouwers extra oneerlijk. "Dat geeft wel een wrange bijsmaak, om het netjes uit te drukken. Het is echt meten met twee maten."

"Zolang het woningtekort in Nederland aanhoudt, zal dit probleem vaker voorkomen."

Als Brouwers in 2023 weer in de gemeente Goirle woont, gaat hij dan toch nog de gemeenteraad in? "Het zou kunnen dat ik dan alsnog plaatsneem in de raad, maar dat doe ik dan natuurlijk in overleg met mijn partij."

Maar totdat de zijn nieuwe woning klaar is, kan Brouwers in ieder geval geen raadslid zijn. Tenzij hij zijn zoektocht naar een tijdelijke woning in Goirle voortzet. "Dat zijn we nu niet meer van plan. We zijn al blij dat we eindelijk een woning hebben gevonden. Ik krijg het niet voor elkaar om mijn gezin nog een keer mee te slepen."

Inmiddels heeft hij zich er dan ook bij neergelegd, maar hij hoopt toch dat het ministerie gaat nadenken over een oplossing voor de toekomst. "Zolang het woningtekort in Nederland aanhoudt, zal dit probleem wel vaker voorkomen. Mensen staan niet in de rij om raadslid te worden. Als iemand nét buiten de gemeentegrens woont en wel graag de raad in wil moet daar een uitzondering voor te maken zijn."

LEES OOK: Wél gekozen, maar niet in raad: 'Dat is gewoon kiezersbedrog'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!