Brievenbussen geplaatst op begraafplaatsen voor 'post naar de hemel'

11 april 2022 om 22:07 • Aangepast 12 april 2022 om 17:45
nl
Als je iemand bent verloren, wil je soms nog iets zeggen of schrijven. In drie nieuwe brievenbussen op begraafplaatsen in de gemeente Heusden kun je toch brieven, kaartjes of een tekening versturen. "De eerste brief is al in de brievenbus gedeponeerd", vertelt rouwtherapeut en initiatiefnemer Willemien Jobsen uit Drunen.
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

Toen Willemien Jobsen een jaar geleden in een interview over het initiatief 'Hemelpost' naar haar professionele mening werd gevraagd, werd ook bij haar een zaadje geplant. "Daarna bleef het idee in mijn achterhoofd zitten. Samen met begraafplaatsbeheerder Marco Muskens hebben we toen het plan gemaakt om 'Post naar de hemel' ook te realiseren op de drie gemeentelijke begraafplaatsten binnen de gemeente Heusden. En ze staan er nu."

“Rouw is liefde die zijn adres kwijt is."

"Hemelpost is er voor iedereen die een overleden dierbare mist. Dat kan een opa of een oma zijn maar ook een huisdier", zegt Willemien. “Rouw is liefde die zijn adres kwijt is. Het schrijven van brieven, of het maken van een tekening, aan een dierbare overledene kan helpen bij het rouwproces. Ook al is het adres ‘de hemel’, je kunt op deze manier toch je verhaal kwijt."

"De brievenbussen op de drie begraafplaatsen worden regelmatig geleegd", vertelt beheerder Marco Muskens, die de post zorgvuldig en ongeopend bewaart. "Op Wereldlichtjesdag, de tweede zondag in december, worden de brieven in een vuurkorf verbrand. Zo gaan ze symbolisch naar de hemel, naar degene voor wie de post is bedoeld."

"De brievenbussen zijn er voor iedereen."

Muskens benadrukt dat iedereen van de brievenbus gebruik mag maken. “Deze hemelpost is niet alleen voor dierbaren die op deze algemene begraafplaatsen zijn begraven. De brievenbussen zijn er voor iedereen die een gedachte of tekening naar een overledene op de post wil doen." Naast de drie brievenbussen op de begraafplaatsen in Vlijmen, Heusden en Drunen staan bordjes met tekst en uitleg.

Brievenbussen voor 'Post naar de hemel' staan nog op heel weinig begraafplaatsen in Brabant, in november 2015 plaatste uitvaartbureau Fiddelaers uit Heeze al een 'hemelpost'-brievenbus in het eigen rouwcentrum.

"Die staat er nog steeds", vertelt een medewerkster van het bedrijf. "Daar wordt nog steeds gebruik van gemaakt." Net als bij de brievenbussen op de begraafplaatsen in de gemeente Heusden kunnen nabestaanden in het rouwcentrum van Fiddelaers nog een brief of tekening posten aan hun dierbaren.

Verder staan de brievenbussen in Nederland onder meer in Ens (Flevoland), Driehuis (Noord-Holland en Lochem (Gelderland).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.