Guus Meeuwis onderscheiden met Edison Pop-oeuvreprijs: 'Leuker dan gedacht'

11 april 2022 om 20:28 • Aangepast 19 april 2022 om 16:38
nl
Guus Meeuwis heeft maandagavond bij de uitreiking van de Edison Pop in Leusden de oeuvreprijs gekregen. De zanger heeft zich volgens de jury met 'een ijzersterk en samenhangend oeuvre' op bijzondere wijze verdienstelijk gemaakt voor de Nederlandstalige popmuziek.
Profielfoto van Bert van Doorn
Geschreven door

De 50-jarige Meeuwis zit al meer dan 25 jaar in het vak. Hij brak in 1995 door met de nummer 1-hit Het Is Een Nacht en ook Per Spoor (Kedeng Kedeng) bereikte al snel de bovenste positie in de hitlijsten.

"Altijd nieuwe plannen, nieuwe energie, nooit geforceerd."

"Vanaf dat moment stond hij er en ging niet meer weg", staat in het juryrapport. "Altijd nieuwe plannen, nieuwe energie, nooit geforceerd. Wie zijn muziek aandachtig beluistert en de teksten op zich laat inwerken, merkt dat onder zijn lichtvoetigheid een bijzondere gedachte schuilgaat, een sentiment dat je meeneemt. Hij verstaat de kunst om alledaagse zaken in het leven een stem, een tekst en een gevoel mee te geven."

Voor Meeuwis is de oeuvreprijs ondanks zijn lange carrière pas zijn derde Edison. In 2006 won hij de publieksprijs voor beste song met zijn hit Geef Mij Je Angst en in 2010 werd de Brabander uitgeroepen tot beste mannelijke artiest.

In de afgelopen jaren ging de Edison-oeuvreprijs naar onder anderen Anouk, Extince, Ilse DeLange en Willeke Alberti. Vorig jaar ging de award naar The Opposites.

"Hele mooie gouden strik om al die liedjes."

Meeuwis vindt het een enorme eer dat hij maandag is onderscheiden met de Edison Pop-oeuvreprijs. "Ik vind het leuker dan ik had gedacht, een oeuvreprijs", zei Meeuwis na afloop. "Het is nu alsof er een hele mooie gouden strik om al die liedjes zit."

De zanger werd op het podium toegesproken door vriend Leo Alkemade en werd daarna verrast door zijn eigen band, die het nummer Proosten inzette. Meeuwis' broer Marc deed daarbij de leadzang. "Dat doet hij normaal gesproken niet zo snel, dus dat was extra leuk", aldus Meeuwis. "Dat waardeer ik zeer."

LEES OOK: Guus Meeuwis blaast 50 kaarsjes uit: 'Alleen mijn knieën zijn écht 50'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.