Drie jongens blussen brand bij kerk: 'Ze hebben veel erger voorkomen'

12 april 2022 om 21:10 • Aangepast 21 april 2022 om 12:54
nl
Sebastiaan, Nick en Michiel, drie jongens van rond de veertien jaar oud, hebben dinsdagavond een brand ontdekt bij de kerk aan de Brink in Sint Anthonis. Ze wisten het zelf te blussen, nog voordat de brandweer er was. "Dat hebben ze goed gedaan, het had heel anders af kunnen lopen", vertelt agent Jan Meijer trots.
Profielfoto van Ista van Galen
Geschreven door

De drie jongens fietsten dinsdagavond onderweg naar huis langs de Kerk van Antonius Abt. Toen ze achter de kerk langs fietsten, zagen ze plotseling rook. "Het was een beginnend brandje aan de buitenkant", vertelt agent Jan namens de jongens. Het ging om een brandend stuk plexiglas dat voor een raam hing.

"Het plexiglas was flink aan het branden."

De jongens hadden volgens de agent geen telefoon bij zich, dus moesten ze om hulp vragen. "Twee van de jongens zijn snel naar café Friends gegaan. Dat zit in de buurt. De andere jongen bleef bij de brand." In het café trokken ze de bedrijfsleider aan de mouw. Hij liep mee terug om te kijken wat er precies aan het branden was en belde vervolgens de brandweer. "Toen was het plexiglas flink aan het branden. Het raam dat erachter zat, was ook geknapt door de hitte."

Volgens de agent zijn de jongens daarna snel emmers water gaan halen bij het café. Een slimme zet, want daarmee wisten ze het brandende plexiglas te blussen. "Ze hebben veel erger voorkomen", vertelt Jan.

"De brandweer is wel gekomen om na te blussen en de rook te verwijderen." De brand is uiteindelijk niet in de kerk geweest, maar er is binnen wel wat roetschade.

"Ze waren helemaal onder de indruk."

Ook agent Jan kwam daarna ter plaatse en hij sprak met de jongens. "Ze waren helemaal onder de indruk van het hele gebeuren. Zeker toen de hulpdiensten aankwamen." Hij is trots op hoe de jongens het hebben afgehandeld. "Dat hebben ze absoluut goed gedaan."

De agent zegt ook wel te vermoeden hoe de brand is ontstaan. "Waarschijnlijk is het door iemand aangestoken. Het zat namelijk aan de buitenkant."

Foto: Marco van den Broek/SQ Vision.
Foto: Marco van den Broek/SQ Vision.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!