Vrouwen zwaar mishandeld en gedwongen tot diefstal: man 5 jaar de cel in - Omroep Brabant

Vrouwen zwaar mishandeld en gedwongen tot diefstal: man 5 jaar de cel in

14 april om 13:52 • Aangepast 22 april om 10:44
nl
Een 53-jarige Eindhovenaar moet vijf jaar de cel in voor de mishandeling en uitbuiting van twee ex-vriendinnen. De man zocht volgens de rechtbank in Den Bosch bewust kwetsbare en dakloze vrouwen uit. Hij dwong hen te stelen of dat ze voor hem op de uitkijk moesten staan wanneer hij aan het stelen was. Deden zij dat niet, dan werden zij gekleineerd, bedreigd en mishandeld.
Profielfoto van Evie Hendriks
Geschreven door
Evie Hendriks

De Eindhovenaar werd in juli 2021 opgepakt, nadat zijn vriendin kort daarvoor bebloed de straat oprende. Ze zat onder de blauwe plekken. Ze zou van de trap zijn gevallen, verklaarde de man. Onderzoek wees uit dat de vrouw met een knuppel op haar hoofd werd geslagen. De man wordt daarom poging tot doodslag verweten.

Smokkelen en diefstal onder dwang
Daarnaast zou de man haar en een andere vrouw stelselmatig gedwongen hebben tot drugssmokkel en diefstal. Als zij weigerden, werden ze mishandeld, bedreigd en gekleineerd. Zo dreigde hij om een van de vrouwen in een container in zee te dumpen en om de andere vrouw met beton aan haar been in het kanaal te gooien.

Ook moest een van de vrouwen de naam van de man op haar lichaam tatoeëren, op drie verschillende plekken. Dit was althans de visie van het Openbaar Ministerie (OM). Volgens de rechtbank kon dit echter niet bewezen worden. Verder is de rechter van mening dat de smokkel van drugs evenmin kon worden vastgesteld. Wel is duidelijk geworden dat de vrouwen op de uitkijk moesten staan wanneer hij aan het stelen was of moesten zij zelf stelen voor hem. Als de slachtoffers dit niet deden, dreigde hij met geweld.

De vrouwen waren afhankelijk van hem; hij bood hen onderdak. Volgens het OM palmde de Eindhovenaar de dakloze en kwetsbare vrouwen in en maakte hij gebruik van hen. Een van de slachtoffers was pas negentien jaar oud. Dit wordt ook benadrukt in de uitspraak. Verder weegt mee dat de man geen enkel berouw toont en dat hij het slechts vervelend vindt dat hij door de vrouwen voor de rechter moet komen.

Lagere straf
De gevangenisstraf van vijf jaar valt lager uit dan de acht jaar cel die justitie eerder eiste. Dit komt onder meer, omdat een derde slachtoffer haar verklaring in heeft getrokken. De man is daarom van één strafbaar feit vrijgesproken.

Behalve de gevangenisstraf van vijf jaar met aftrek van zijn voorarrest, heeft de man een contactverbod van vijf jaar met de twee slachtoffers opgelegd gekregen. Verder werd bepaald dat de Eindhovenaar een schadevergoeding aan de slachtoffers moet betalen van in totaal 10.000 euro.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone