Tilburgse docent: 'Nederlands is geen vak, maar een taal'

15 april 2022 om 15:21 • Aangepast 18 april 2022 om 14:02
nl
"Ze kunnen tegenwoordig niet meer lezen en schrijven." Het is een veel gehoorde klacht, meestal geuit door ouderen over jongeren. Niet helemaal onterecht, blijkt deze week uit een rapport van de Onderwijsinspectie. De conclusie: het onderwijs kachelt al al 20 jaar achteruit. Michel Pijpers, docent Nederlands in Tilburg, zag het gebeuren en bleef niet op zijn handen zitten. Zondag vertelt hij in de talkshow KRAAK van Omroep Brabant over de succesvolle lesmethode die hij ontwierp: BruutTaal.
Profielfoto van Arjo Kraak
Geschreven door

Deskundigen riepen 'BruutTaal' uit tot beste methode van Nederland. Er zijn al 26 scholen die de methode van de Tilburgse docent gebruiken.

In 2010 acteerde docent Michel in de beroemde Calvé-reclame 'Pietertje', over Pieter van den Hoogenband. Hij speelde de Brabantse voetbalcoach die tegen een hopeloos voetballende Pietertje zegt: "Het gao steeds beter." Het geld dat die reclame hem opleverde, stopte hij in zijn onderwijsmethode. Die kreeg daardoor vleugels en is beschikbaar is voor alle typen middelbaar onderwijs.

Michel gaat in zijn methode uit van het taalgebruik van leerlingen en kijkt vervolgens wat daar aan verbeterd kan worden. Dus niet eindeloos dezelfde oefeningen maken. Zijn stelling is dat je dan vooral leert om oefeningen te maken.

Hij vindt dat kinderen op de basisschool veel verkeerde dingen aanleren. "Ze leren bijvoorbeeld dat een voltooid deelwoord altijd aan het einde van een zin staat, maar in de praktijk is dat helemaal niet zo." Hij heeft er een interessant voorbeeld bij: ze zeggen dat je fietsen nooit verleert. "De meeste kinderen denken dat het 'verleerd' is, puur door de plek in de zin waar het woord staat."

Michel probeert op het Odulphus-lyceum in Tilburg, waar hij al meer dan 20 jaar werkt, de leerlingen vooral te laten zien dat het zinvol en leuk is om je met taal bezig te houden. Nederlands is een vak dat onder leerlingen niet heel populair is en dat doet hem pijn. Vandaar zijn gevleugelde uitspraak: 'Nederlands is geen vak, het is een taal."

Verder in KRAAK
Zondag schuift ook oud RKC-voetballer Ad van de Wiel aan om over zijn veelbewogen leven te vertellen, waarover Omroep Brabant Tweede Paasdag (maandag) de documentaire ' Adje voor de sfeer' uitzendt.

En Lout Donders uit Tilburg werkte vrijwel zijn hele leven voor Omroep Brabant. In 1988 maakte hij een radio-documentaire over broertjes Hornemann uit Eindhoven die in de oorlog naar Duitsland werden gedeporteerd en vermoord. Het verhaal heeft hem nooit meer los gelaten en nu na zijn pensionering heeft hij er een TV-documentaire over gemaakt. Die gaat deze week in première en wordt op 1 en 4 mei bij Omroep Brabant uitgezonden.

KRAAK wordt zondag om 12.00 uur live uitgezonden en daarna vaak herhaald. Het programma is ook online terug te zien.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!