PSV wint KNVB-beker na zinderende finale tegen Ajax

17 april 2022 om 19:59 • Aangepast 18 april 2022 om 14:50
PSV heeft zondag de KNVB-beker gewonnen. In een spectaculaire finale wist de ploeg van Roger Schmidt met 2-1 te winnen van aartsrivaal Ajax. De Eindhovenaren wisten in twee minuten na rust een achterstand om te buigen. De bekerwinst zorgden voor een groot feest bij de 17.500 meegereisde PSV-fans.
Profielfoto van Fabian EijkhoutProfielfoto van Yannick Wezenbeek
Fabian Eijkhout & Yannick Wezenbeek

Een bekerfinale zoals een bekerfinale moet zijn. De wedstrijd PSV–Ajax had (bijna) alles wat een finale moet hebben. Er werd dan nog niet eens goed gevoetbald maar de passie en strijd die de spelers op het veld lieten zien was geweldig. Daarnaast zorgden de supporters van beide clubs voor een geweldige sfeer in de Kuip.

De twee beste ploegen van Nederland stonden tegenover elkaar. Rivaliteit is er altijd tussen PSV en Ajax en dat was terug te zien op het veld. Er werd geknokt voor elke meter en elke vijf minuten was er wel een opstootje of een harde overtreding. Gevoetbald werd er niet veel, in de eerste helft was er sprake van 25 minuten zuivere speeltijd, maar spannend was het wel.

PSV draait het om
Ajax was de iets betere partij in de eerste helft en kwam dan ook op voorsprong. Ryan Gravenberch kapte drie middenvelders uit en scoorde met een knap afstandsschot. Vlak voor rust leek het erop dat de Amsterdammers de voorsprong verdubbelden maar de 2-0 van Noussair Mazraoui werd afgekeurd vanwege buitenspel.

PSV leek weer een verloren wedstrijd te spelen in een topper maar toonde niet voor het eerst dit seizoen karakter. De ploeg van Roger Schmidt kwam geweldig uit de kleedkamer en draaide in twee minuten de hele wedstrijd om. Eerst was het Erick Gutiérrez die een vrije trap binnenkopte. Niet heel veel later was het Cody Gakpo die de Eindhovenaren op voorsprong schoot met een afstandsschot. 2-1.

Sfeer
Ajax leek snel op gelijke hoogte te komen maar zag wederom een goal afgekeurd worden vanwege buitenspel. Het zat PSV dan ook niet bepaald tegen zondagavond in de Kuip. Ajax voerde in de slotfase de druk op en PSV werd ver teruggedrongen. Maar Yvon Mvogo liet zien dat hij het keepen nog niet verleerd is.

Gesteund door 17.500 PSV-supporters bleef PSV overeind. De meegereisde fans zorgden de hele dag voor een geweldige sfeer en werden optimaal beloond met de bekerwinst

Dankzij de 2-1 overwinning pakt PSV voor het eerst sinds 2012 de KNVB-beker. Een prima prestatie. Daarnaast rekent de ploeg gelijk af met het beeld dat het geen echte topwedstrijden zou kunnen winnen. Het tijdperk Schmidt zal niet de boeken in gaan als de meest succesvolle periode van de club, maar de bekerwinst zorgt er wel voor dat de Duitser aan het einde van het seizoen door de voordeur kan vertrekken.