Video

Diaken Frank bezorgt motorrijders zegen van Christoffel en een nat pak

18 april 2022 om 17:51 • Aangepast 26 april 2022 om 12:55
nl
"Heilige Christoffel. Wij gelovigen roepen u om ongelukken te voorkomen op onze reizen, bescherm ons op onze verplaatsingen en verre reizen." Ook dit seizoen moet een speciale motorzegening ervoor zorgen dat honderden motorrijders weer veilig over de weg kunnen.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

Ruim tweehonderd motorrijders uit het hele land kwamen zich laten zegenen tijdens de bijeenkomst in handen van Motorclub Laurentia uit Milheeze. Een traditie die door corona twee jaar lang was stilgelegd.

"Help de gekwetsten bij ongelukken op de weg, wees onze beschermer", zo vroeg Van der Geld aan Christoffel, de patroonheilige van de reizigers en verkeersdeelnemers. Zelf werd de motorrijdende diaken ook gezegend met de wijwaterkwast.

"Ik ben een mooi weerrijder. Ik rijd ongeveer tien keer per jaar. Veel andere motorrijders hebben meer ervaring", zegt hij. "Maar ik vond het wel leuk om vandaag zelf met de motor te komen."

Diaken Frank van der Geld maakt zich klaar voor de zegening. Foto: Omroep Brabant.
Diaken Frank van der Geld maakt zich klaar voor de zegening. Foto: Omroep Brabant.

Motorrijden is veel fijner dan autorijden, vindt de diaken. "De geur, je krijgt alles mee als je langs de velden rijdt. Je kunt op veel manieren reizen, maar op de motor ben je verbonden met de natuur en het zorgt voor prachtige vriendschappen. Een stukje rijden, het terras op voor koffie en gebak en weer door."

"De zegening is fijn voor mijn moeder want die maakt zich altijd zorgen."

Niet alle aanwezigen geloofden dat de zegening nut had: "Ik denk niet dat het helpt, maar het is wel een mooi evenement en we hebben prachtig weer." Een andere motorrijder stond er hetzelfde in: "Ik geloof er zelf niet in, maar het is wel leuk om mee te maken. We hebben de laatste twee jaar wel onderling met elkaar afgesproken maar het is mooi dat je nu weer officieel met een grote groep op pad kunt."

Willemijn Relou, voorzitster van motorclub Laurentia, wil de zegenig niet missen: "Het is traditie. En het is fijn voor mijn moeder want die maakt zich altijd zorgen. Je bent toch kwetsbaar op de weg." Past het imago van stoere motorrijders wel bij een kerkelijke zegening? "Ik heb een klein hartje, zo stoer zijn we niet", lacht ze.

Ze is nog lang niet van plan om een laatste reis te ondernemen. Ook al biedt daar ook patroonheilige Christoffel hulp. "Wees onze beschermer en wees ons nabij als we - hopelijk duurt dat nog lang - op onze laatste reis gaan", zo vraagt de diaken namelijk.

Tweehonderd motorrijders kwamen naar Milheeze voor de zegening. Foto: Omroep Brabant.
Tweehonderd motorrijders kwamen naar Milheeze voor de zegening. Foto: Omroep Brabant.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.