Video

De hoogste vlaggenmast van Nederland moet straks in Breda staan

21 april 2022 om 20:00 • Aangepast 22 april 2022 om 09:20
nl
Carnaval, Jazz Festival, Koningsdag of een wedstrijd van NAC. Als het aan initiatiefnemer Jean-Paul Kuijpers ligt, moet voortaan van grote afstand via een vlag te zien zijn wat er in Breda gebeurt. Hij wil daarom bij de snelweg A58 de hoogste vlaggenmast van Nederland plaatsen. Een idee dat steun krijgt van de gemeente: "Daar zijn we zeker voor te porren."
Profielfoto van Ronald Strater
Geschreven door
Ronald Strater

"De vlaggenmast zal zo dik zijn, dat ik er met mijn armen niet omheen kan", glundert Jean-Paul Kuijpers. "De paal krijgt een doorsnede van zeker anderhalve meter en wordt 33-meter hoog met een vlag van minimaal 9 x 6 meter. We gaan niet voor half werk!"

"Je moet op kilometers afstand kunnen zien wat er in Breda te doen is."

Samen met zijn maten van de stichting Samen voor NAC kreeg Kuijpers een aantal jaar geleden een wild idee. Breda moest een enorme vlaggenmast krijgen met aan top de vlag van hun favoriete voetbalclub. Maar naarmate de tijd vorderde, werd het idee breder en ambiteuzer.

"Dit gaat allang niet meer alleen over NAC", zo zegt Jean-Paul Kuijpers. "Het idee is om duizend jaar terug in de tijd te gaan naar het systeem waarbij een stad geïnformeerd werd door een vlag. Voor elke gebeurtenis was een vlag zodat je op kilometers afstand zag wat er gebeurde."

Kuijpers wil deze oude signaalfunctie nu herstellen ter promotie van de stad. "Op wedstrijddagen willen we de NAC-vlag hangen, bij bijzondere stadsaangelegenheden die van Breda en met carnaval natuurlijk de carnavalsvlag. Maar je kan bijvoorbeeld ook denken aan de veteranenvlag of de regenboogvlag. Bij elk evenement of gebeurtenis hoort een een vlag."

"Wie geen ideeën heeft, zal nooit dromen realiseren. Het stadsbestuur is er voor te porren."

De hoogste vlaggenmast van Nederland staat nu nog in Den Haag en telt 32 meter. De Bredase politiek loopt wel warm om dat record te breken. "Het is een fantastisch idee", meent wethouder Daan Quaars. "We zijn daar zeker voor te porren, want het stadsbestuur kijkt altijd wat wél kan. Het is echt voor te stellen dat we dit doen. Sterker nog, als ik mijn ogen dicht doe dan zie ik de grote mast en vlag al voor me."

Quaars is positief, maar houdt wel de bekende politieke slag om de arm. "Er is onderzoek nodig, want zo'n grote vlaggenmast mag je niet zomaar neerzetten. Het moet voldoen aan bouwkundige veiligheidsvoorschriften en het bestemmingsplan moet worden aangepast. Maar ja, wie geen ideeën heeft, zal nog nooit dromen realiseren. Dus vanuit dat perspectief doe ik graag mee."

"Langs de A58 zou het mooiste zijn, want dan zie je de vlag van beide kanten."

"Het laten maken van de mast kost tien- tot vijftienduizend euro", laat Jean-Paul Kuijpers weten. "Omdat we een Spaanse leverancier hebben, zal het verplaatsen van zo'n ding naar Nederland waarschijnlijk ook best prijzig zijn. En dan hebben we nog de fundering die geld kost. Al met al hopen we met een budget van minder dan 30.000 euro de mast te kunnen plaatsen."

De gemeente wil voorlopig wel meedenken, maar (nog) niet meebetalen. "Het gaat natuurlijk voor een deel om funding", zo legt Jean-Paul Kuijpers uit. "Maar voor Breda City Marketing is dit natuurlijk een schijntje. Van dat bedrag kunnen ze normaal gesproken nog geen halve campagne draaien."

Maar er is meer nodig. "We hebben ook vrijwilligers nodig die voor dag en dauw en bij weer en wind de vlag gaan hangen."

Dat zal op een plek aan de rand van de stad zijn. "In een open ruimte of op een gebouw die je vanaf de snelweg goed ziet. Langs de A58 zou het mooiste zijn, want dan zie je de vlag van beide kanten. En ook vanuit België."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.