'Donker van kleur, het heeft wel wat', werken Van Heck in Biesboschmuseum
"Op de schilderijen zie je vaak de ambachten terug die zo kenmerkend waren voor dit gebied", vertelt Van Beek verder. "De acht schilderijen hebben een vaste plek gekregen in het paviljoen waar veel te zien is over die oude ambachten én het zware leven in de Biesbosch."
Begin april verscheen het boek 'De schilders van de Biesbosch'. Dat boek is gevuld met Biesbosch-schilderijen. Mede-auteur Wim van Wijk: Heel wat schilders hebben hun inspiratie gezocht en gevonden in de Biesbsoch, vertelt hij. "Ik ken zelfs een schilder die 's nachts rondstruind in de Biesbosch op zoek naar 'de plek', op zoek naar inspiratie."
Een bekende schilder is Jan van Goyen (1596-1656) die de schaatsenrijders bij het Huis te Merwede heeft geschilderd. In de 19e en 20e eeuw werden kunstenaars meer aangetrokken door de woeste natuur in de Biesbosch. Thomas van Heck is daar een voorbeeld van, hij is dan ook ruim vertegenwoordigd in het boek.
"Het zijn hele bijzondere werken, donker van kleur."
Dat het Biesboschmuseum de acht schilderijen direct in de vaste collectie heeft opgenomen is best bijzonder. "We krijgen wel meer schenkingen, maar we kunnen nooit garanderen dat zo'n schenking ook in het museum komt te hangen of te staan. Maar, dit is zo bijzonder, zo uniek dat we hier geen seconde over hebben getwijfeld", vertelt directeur Peter van Beek. "Het zijn hele bijzondere werken, donker van kleur. Het heeft wel wat."
In het boek 'De schilders van de Biesbosch' is vijfhonderd jaar aan schilderkunst samengebracht. Wim van Wijk heeft samen met mede-samensteller Pieter Jorissen driehonderd schilderijen kunnen achterhalen met als onderwerp de Biesbosch. "Door papierschaarste hebben we 'slechts' 220 schilderijen kunnen opnemen in het boek. We hadden teveel afbeeldingen van schilderijen, maar te weinig papier voor het boek."
"Hij wilde geen kunstenaar genoemd worden."
Schilder Thomas van Heck (1910-2006) woonde samen met zijn vrouw Neeltje ieder jaar van maart tot en met oktober op zijn boot 'De Schilder. "Hij heeft niet alleen alle jaargetijden in de Biesbosch vastegelegd op doek, maar ook de sfeer op ieder moment van de dag. De kreekjes, de houtkappers, de grienden, de vissers en de polderlandschappen'. Alles heeft Thomas van Heck geschilderd en getekend voor de toekomst", aldus dochter Mieke van Berkel.
Ze vervolgt: "Hij wilde geen kunstenaar genoemd worden maar een harde werker. Hij was het echter beiden, een bijzondere man met een bijzondere gave."
Het karakter dat Van Berkel schetst over haar vader komt overheen met wat museumdirecteur Peter van Beek over de schilder weet. "Het was een hele aparte karakteristieke man. School vond hij vroeger al niets, hij wilde de natuur in. Hij presteerde het toch maar om met zijn schilderwerk, al was het in opdracht, zijn gezin te onderhouden, hij is altijd schilder geweest."