Motorcross-fenomeen Etienne Bax geridderd: 'Mooier dan wereldtitels' - Omroep Brabant

Motorcross-fenomeen Etienne Bax geridderd: 'Mooier dan wereldtitels'

26 april om 13:31 • Aangepast 26 april om 22:21
nl
Motorcrosser Etienne Bax is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Vrienden, familie en kennissen stonden dinsdagochtend in zijn garage om de coureur uit Bergeijk te verrassen: “Ik kan nog maar nauwelijks geloven wat er zojuist gebeurd is”, sprak Bax nadat hij zijn lintje had gekregen.
Profielfoto van Luuk van Grinsven
Geschreven door
Luuk van Grinsven

De sportman kon het maar amper bevatten; dat burgemeester Arinda Callewaert-De Groot hem zojuist écht geridderd had. “Het moet nog allemaal even ontdooien. Als je iets verwacht, kun je jezelf erop voorbereiden. Dat is in mijn geval dus niet gebeurd. Ik wist van niks.”

Bax moest om klokslag tien uur klaarstaan in zijn schuur. “Zorg dat je je goede kleren aan hebt, want om die tijd hebben we een gesprek met een nieuwe sponsor”, kreeg de 33-jarige motorcrosser te horen.

Toen zijn vrouw dinsdagochtend een taart aan het bakken was, gingen er nog steeds geen belletjes rinkelen. “Het moest wel iets heel speciaals zijn”, dacht Bax wel. Hij was compleet verrast toen zijn schuur volstond met mensen en camera’s.

"Ik ga dit nooit meer vergeten."

Na een lofzang van de burgemeester, ontving Bax de onderscheiding. “Dit is de mooiste dag in mijn carrière, ik ga dit nooit meer vergeten. De kers op de taart”, zei hij na de feestelijke gebeurtenis.

Bax is sinds 2004 professioneel motorcrosser in de zijspancrossdiscipline. Hij haalde in die tijd vier wereldtitels, drie Europese kampioenschappen en hij werd vijf keer Nederlands kampioen. Etienne Bax ontving in 2017 de 'Hans de Beaufort-beker', de hoogste onderscheiding in de Nederlandse motorsport.

Ook dit seizoen maakte de regerend wereldkampioen een goede start. De eerste GP in Markelo werd winnend afgesloten. “Zo’n goede start is heerlijk en geeft veel vertrouwen voor de komende wedstrijden.”

Hij hoopt opnieuw op een titel, die hij zijn Tsjechische bakkenist enorm zou gunnen: “Die jongen werkt heel hard en zit al lang in de sport. Hij is er heel vaak kortbij geweest, maar heeft het nooit gehaald. Voor hem wil ik hem echt graag binnenhalen.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.