Judoka Roy Meyer uit Breda heeft geleerd dat er meer is dan topsport - Omroep Brabant

Judoka Roy Meyer uit Breda heeft geleerd dat er meer is dan topsport

29 april om 08:00 • Aangepast 29 april om 11:10
nl
Voor Roy Meyer betekent het EK judo een 'frisse' start. Na het missen van de Olympische Spelen heeft de judoka uit Breda geleerd dat afleiding belangrijk voor hem is. In Sofia is de 30-jarige Meyer een kandidaat voor het goud. Aan de hand van vijf stellingen legt Roy Meyer uit wat er veranderd is.
Profielfoto van Leon KerstenProfielfoto van ANP
Geschreven door

Stelling 1: Het is moeilijk om teleurstellingen om te zetten in groei en om van verlies winst te maken

"Dan merk je dat het steeds gemakkelijker wordt teleurstellingen om te draaien in iets positiefs. Ik wist vorig jaar dat het telefoontje kwam met de mededeling dat Henk Grol de voorkeur kreeg voor de Olympische Spelen. Toch was het een enorme klap. Het eerste toernooi erna verloor ik meteen van een 'pannenkoek'. Daarna heb ik de draad weer opgepakt."

Stelling 2: Het WK voor de Olympische Spelen werkte verhelderend

"Ik twijfelde, maar mijn dierbaren zeiden: Roy, je kunt daar toch wereldkampioen worden. Dat is toch niet niks? Ik heb vervolgens mijn hele ziel en zaligheid erin gegooid en pakte brons. Mijn tweede medaille op een WK. Ik won van mensen van wie ik nog nooit had gewonnen. Het was voor mij het begin van een mooie tijd."

Stelling 3: Topsport vergt veel, maar je kunt er best wat naast doen

"Ik vind het leuk om in de media actief te zijn en heb eens wat lijntjes uitgegooid. Ik werd co-commentator bij uitzendingen van de Olympische Spelen en 'burgemeester' van het Olympic Festival in Den Haag. Ik heb prachtige reacties ontvangen. Mensen waardeerden het dat ik in deze situatie toch positiviteit uitstraalde."

Stelling 4: Afleiding heeft ook voordelen voor een topsporter

"Je hebt topsporters die het nodig vinden de hele wereld van zich af te houden om maar hun doel te bereiken. Ook al gaat het ten koste van hun omgeving. Ik doe niets af aan het feit dat opoffering en toewijding noodzakelijk zijn om het hoogste te bereiken. De andere kant van het verhaal is dat je het ook voor vijftig procent kunt delen met anderen. Egocentrisme is een makkelijk excuus voor onprettig gedrag. Alles om je heen kapot laten gaan is niet hetzelfde als alles opofferen."

Stelling 5: Een topsportleven is soms best te vergelijken met het 'normale' leven.

"De beste leidinggevende is een visionair die begrijpt dat mensen het samen moeten doen. Niet iemand die alleen maar loopt te delegeren. Judoka's hebben het gevoel dat ze pijn moeten voelen om het idee te krijgen dat ze genoeg hebben getraind. Natuurlijk moet je willen winnen en ik lig ook wakker als ik een keer niet alles uit een training heb gehaald. Maar het helpt ook dat je jezelf als topsporter soms niet al te serieus neemt."

De Brabantse deelnemers aan het EK zijn:

  • Ambers Gersjes uit Tilburg (-48kg)
  • Joanne van Lieshout uit Lierop (-63kg)
  • Sanne van Dijke uit Heeswijk Dinther (-70 kg)
  • Guusje Steenhuis uit Grave (-78 kg)
  • Jur Spijkers uit Tilburg (+100 kg)
  • Roy Meyer uit Breda (+100 kg)

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone