Muziekvriend voor het leven: Tom America rouwt om overlijden Henny Vrienten

29 april 2022 om 16:20 • Aangepast 2 mei 2022 om 11:20
nl
Ze liepen elkaar begin jaren zeventig tegen het lijf in de Tilburgse muziekscene. Henny Vrienten en Tom America. Het was het begin van een lange muzikale vriendschap. Door het overlijden van Vrienten kwam daar na bijna 50 jaar een verdrietig einde aan. America vertelt er zondag over in de talkshow KRAAK van Omroep Brabant.
Profielfoto van Arjo Kraak
Geschreven door

De jaren '70 in Tilburg. Het waren de muzikale jaren van Henny Vrienten vóór Doe Maar. Bandjes schoten als paddenstoelen uit de grond. En overal klonk muziek. Vrienten speelde in het punkbandje van America: 'Sammy America's Gaspetti'.

In 1978 gingen de twee samen naar een concert van het toen nog onbekende 'The Cure' in zaal de Harmonie voor amper honderd man. "Henny zei daarna: ik stop met muziek maken, zo goed vond hij het."

Dat gebeurde natuurlijk niet. In datzelfde jaar maakten Vrienten en America een carnavalsnummer voor de Twee Pinten: 'Jodelodelodelohiti', die daar een bescheiden hitje mee scoorden. Van punk tot carnaval, het zegt alles over de jaren '70 in Tilburg, toen alles kon.

Tom America zag altijd wel dat Henny Vrienten zijn vleugels zou uitslaan. Hij zag de 'ster' in Henny. Maar toen Henny hem een keer belde om wat nummers van Doe Maar te beluisteren dacht hij: dit wordt helemaal niks. Het succes van Doe Maar zag hij dus niet helemaal aankomen.

Verdrietig nieuws van de familie
America vindt het wel mooi hoe Vrienten nooit zijn ziel heeft verkocht, ondanks het enorme succes. "Hij is altijd dicht bij zichzelf gebleven."

De vriendschap bleef ook, incidenteel werkten ze samen en Vrienten bleef zo nu en dan een steen in de vijver gooien om zijn minder succesvolle vriend uit Tilburg te promoten. Voor het laatst gebeurde dat vorig jaar toen America op uitnodiging van Vrienten een optreden verzorgde bij 'VPRO on Stage'.

In een uitzending van van VPRO-programma 'Zomergasten' een van de 'meest miskende kunstenaars van Nederland'. Afgelopen maandag werd Tom America door de familie van Vrienten op de hoogte gebracht van het overlijden van Henny.

Verder in KRAAK

Emma van 11 jaar uit Hank heeft al bijna 8 jaar chronische Q-koorts. Een reportage bij Omroep Brabant uit 2017 waarin ze haar verdriet daarover liet zien maakte veel indruk. Uit onderzoek bleek deze week dat de Q-koorts, ook al is de uitbraak van epidemie nu 15 jaar geleden, nog steeds voor veel verborgen leed zorgt. Emma vertelt er over samen met haar moeder Angela.

En Kars de Boer uit Oosterhout verzamelt bijzondere sneakers en handelt erin. Het is een wereld op zich waar duizenden euro's betaald wordt voor een paar schoenen, speciale ontwerpen die in kleine oplage geproduceerd worden. Over die wereld begint deze week in het Design-museum in Den Bosch een expositie. Te gast van dat museum is Maan Leo.

KRAAK wordt zondag om 12 uur live uitgezonden en daarna herhaald. Ook is het programma online terug te zien.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!