Video

Zo werd PSV 15 jaar geleden kampioen, Jan Kromkamp blikt terug op mirakel

29 april 2022 om 18:00 • Aangepast 2 mei 2022 om 11:44
nl
Het was een heus voetbalwonder 15 jaar geleden. Op de laatste speeldag van de competitie stond AZ op nummer 1, Ajax op 2 en PSV op 3. Maar na een 5-1 overwinning tegen Vitesse, flikten de Eindhovenaren het toch: landskampioen. Jan Kromkamp stond die dag op het veld en blikt terug op de zege. “Er is geen mooiere manier om kampioen te worden.”
Profielfoto van Rik Claessen
Geschreven door

Zelfs de grootste optimisten gingen er eigenlijk niet meer vanuit dat PSV de schaal zou pakken. In de week voorafgaand aan de wedstrijd tegen Vitesse, hadden de meeste supporters de hoop met pijn in het hart al opgegeven. Kromkamp daarentegen, had er nog wel vertrouwen in. “Wij hadden allemaal het gevoel: het is nog niet voorbij.”

Waarom hij en zijn ploegmaten nog kansen zagen? "Vergeleken met AZ hadden wij veel meer ervaring. Natuurlijk met alle topspelers die we toen hadden. Dan wist je ook dat je nog kampioen kon worden.”

"Nog één keer vol gas en doelpunten maken, zo gingen we de wedstrijd in."

De dag van de wedstrijd brak aan. In het stadion bleven veel stoeltjes leeg. Ondanks die ietwat lage opkomst, was de spanning er om te snijden, herinnert Kromkamp zich. “Je komt daar aan, er hangt zoveel energie. Dan voel je gewoon dat er iets groots staat te gebeuren.”

“Voor de wedstrijd hebben we nog gekeken met Koeman, Cocu, Gomes, Simons. Hoe kunnen we het nog beïnvloeden? Alleen over je eigen spel heb je de leiding. Dat betekende nog één keer vol gas en veel doelpunten maken. En met die mindset zijn we de wedstrijd ingegaan.”

"Was dit wel genoeg?"

Tijdens de wedstrijd zelf kreeg Kromkamp amper iets mee van wat zich bij AZ en Ajax afspeelde. “We wisten alleen dat we veel moesten scoren. Toen Cocu die vijfde maakte, rende ik nog naar de goal omdat ik niet wist of we er nog een moesten maken.”

Het werd 5-1, met goals van Afellay, Farfán en die allesbeslissende uithaal van Cocu. Al was nog niet direct duidelijk dat die allesbeslissend was, want er moest op het fluitsignaal in Tilburg worden gewacht. Ajax speelde daar tegen Willem II. “Je bent kapot, je staat stijf van de spanning. Was dit wel genoeg?”

Dat was het. “Dan hoor je dat het afgelopen is, dan ontploft het hele stadion, wij natuurlijk ook. Dat is een van de hoogtepunten van mijn carrière geweest. Er was zoveel emotie, zoveel blijdschap bij de mensen. Wij als spelers hebben het hele jaar naar dit moment toegeleefd. Alles komt dan samen. Gelijk met z’n allen het veld op.”

De PSV’ers hadden het geflikt, nu was het tijd voor feest.

Volgens Kromkamp verdiende PSV het kampioenschap ook écht. "Zeker omdat we het hele jaar bovenaan hebben gestaan. We hebben Nederland goed vertegenwoordigd in Europa. We hebben de kwartfinale van de Champions League gehaald. Het was voor ons gewoon kéihard werken."

"Het mooiste kampioenschap in de geschiedenis."

Zijn er eigenlijk mooiere manieren om als eerste te eindigen? “Nee”, lacht Kromkamp, “het is het mooiste kampioenschap in de geschiedenis van voetbal. Met drie ploegen in de race voor de titel. Dat maak je nooit meer mee.”

Die overwinning van vijftien jaar geleden zal Kromkamp altijd met zich meedragen. Het shirt dat hij die dag droeg, heeft hij ingelijst. “Soms zie ik nog wat voorbijkomen van die dag, daar krijg ik wel kippenvel van.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!