Video

Zo promoveerde Helmond Sport 40 jaar geleden naar de Eredivisie

1 mei 2022 om 10:00 • Aangepast 2 mei 2022 om 12:26
nl
Het is vandaag exact veertig jaar geleden dat Helmond Sport promoveerde naar de Eredivisie. Met hoofdrolspeler Harry Lubse en supporter Frank Raaijmakers blikken we terug naar die magische dag in 1982. Beiden denken met weemoed terug aan die goede oude tijd.
Profielfoto van Yannick Wezenbeek
Geschreven door

"Het was een doelpunt met een luchtje", vertelt Harry Lubse wanneer hij terugdenkt aan zijn winnende doelpunt tegen Veendam. "Iedereen riep toen al dat het buitenspel was, maar ik geloofde daar niet in. Nu ik later de beelden zie, moet ik toegeven dat het buitenspel was. Gelukkig was er geen VAR in die tijd."

Supporter Frank Raaijmakers denkt nog vaak terug aan het doelpunt van Lubse. "Het is en blijft het hoogtepunt van de club. Een prachtig moment. Het zal niet vaak voorkomen dat we Eredivisie spelen met Helmond Sport."

"Er stonden veel Helmondse jongens op het veld"

Wat vooral mooi was aan de promotie volgens Raaijmakers was dat het elftal bestond uit lokale helden. "Er stonden veel Helmondse jongens op het veld. Het was een herkenbaar elftal. Tegenwoordig zijn ze naar één jaar alweer weg."

Lubse heeft vooral fijne herinneringen aan het feest na afloop. "Iedereen kwam het veld op en er ontstond een volksfeest. Ik werd op de schouders genomen en daarna zijn we met de platte kar dwars door Helmond gereden."

"Je moet altijd blijven hopen"

Inmiddels is Helmond Sport heel ver verwijderd van een plek in de Eredivisie. De club staat op een laatste plaats in de Eerste Divisie en dus kun je afvragen hoe realistisch een nieuwe promotie is op korte termijn.

"Waarom niet?" reageert Raaijmakers. "Je moet altijd blijven hopen. Over een paar jaar spelen we in een nieuw stadion. Het zou mooi zijn als we dan weer bovenin mee kunnen doen. Als ik zie wat voor ploegen er nu in de Eredivisie zitten is het echt niet ondenkbaar."

"Ook Helmond Sport komt er weer bovenop"

De fanatieke supporter vervolgt zijn verhaal. "Hopelijk gaat het dan ook leven in Helmond. Ik weet nog dat tijdens de promotiewedstrijd 11.000 mensen aanwezig waren. Dat kun je nu niet meer voorstellen."

Maar wie weet komt er over een paar jaar een nieuwe Harry Lubse. Een nieuwe held voor Helmond Sport. Als het aan de oud-spits ligt komt die snel. "Je ziet in de voetballerij vaak ploegen ups and downs hebben. Dus ook Helmond Sport komt er weer bovenop."

Of de spits van volgend jaar Lubse mag bellen voor advies? "Natuurlijk ze mogen altijd bellen, al weet ik niet of ik ze nog veel kan helpen hoor" besluit de oud-voetballer lachend.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!