Emma (11) is altijd moe door Q-koorts: 'Maar meestal ben ik vrolijk' - Omroep Brabant
Video

Emma (11) is altijd moe door Q-koorts: 'Maar meestal ben ik vrolijk'

1 mei 2022 om 14:45 • Aangepast 2 mei 2022 om 12:43
nl
Wachten op privacy instellingen...
Vijf jaar geleden werd ze het gezicht van de wetenschap dat kinderen ook Q-koorts kunnen krijgen. Inmiddels lijdt Emma uit Hank (11) al acht jaar aan het Q-koorts Vermoeidheids Syndroom (QVS) en heeft ze dagelijks last van de ziekte. Ze vertelt er samen met haar moeder over in de Omroep Brabant-talkshow KRAAK.
Profielfoto van Mariëlle Bijlmakers
Geschreven door

Ze zat zondag in de studio, maar liever had ze even op de bank gelegen. Eén van de symptomen van QVS, waar Emma al bijna haar hele leven aan lijdt. "Ik heb concentratiemoeilijkheden, vaak hoofdpijn en pijn in mijn benen", vertelt ze over de ziekte die haar vooral heel moe maakt. Door corona is ze twee jaar niet naar school geweest, al gaat ze nu weer drie dagen per week naar de klas en ziet ze haar klasgenootjes weer.

Moeder Angela vertelt hoe ze vaak een keuze moet maken hoe ze met haar energie omspringt. "Als er een kinderfeestje is bij een trampolinecentrum dan is het beter om maar niet te gaan, want heb je het ervoor over om de hele avond met pijn in je benen op de bank te liggen? Maar ze heeft veel lieve vriendjes en vriendinnetjes die hun feestjes erop aanpassen. Dan gaan ze een uurtje naar de trampoline en daarna gaan ze naar huis nog wat anders doen. Dan kan Emma wel meedoen."

"We vragen wat ze wel kan."

Het is een steeds terugkerende thema binnen het gezin. "Binnenkort is het schoolkamp, maar een uur lang naar de locatie fietsen is voor haar te lang. Dan brengen we haar met de fiets naar de locatie en kan ze verder wel meedoen. We vragen haar wat ze wel kan."

Corona is de afgelopen jaren een grote spelbreker in het leven van Emma geweest. Ze kon niet naar school en was eigenlijk vooral thuis, binnen. "Ze kon er echt geen corona bij hebben, dus we zijn heel voorzichtig geweest", vertelt haar moeder. Maar Emma is niet verlegen en een echte doorzetter. Ze schreef een brief naar de regering om een vaccin tegen corona te vragen. Rutte heeft geluisterd. "Ik heb er nu twee gehad", zegt ze tevreden.

"Je wilt gewoon de moeder van Emma zijn."

Corona heeft de aandacht enigszins afgeleid van Q-koorts, maar zo ziet Angela het niet. "Ik hoop dat die mensen met long covid snel geholpen worden en dat ze niet zo lang hoeven te zoeken als wij en dat ze goede ondersteuning krijgen. Ik was zelf aan het dokteren op een gegeven moment. Dat wil je niet. Je wilt gewoon de moeder van Emma zijn. Het is onduidelijk of de ziekte genezen kan worden dus de toekomst is onzeker.

"Er is wel mee te leven", zegt Emma. "Meestal ben ik vrolijk."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone