Sneakertentoonstelling toont schoenen van 15.000 euro in Design Museum - Omroep Brabant
Video

Sneakertentoonstelling toont schoenen van 15.000 euro in Design Museum

1 mei 2022 om 17:00 • Aangepast 9 mei 2022 om 15:31
nl
Wachten op privacy instellingen...
Het Design Museum Den Bosch toont vanaf dinsdag een verzameling bijzondere kunstobjecten: Sneakers Unboxed. Het lijkt vergezocht, maar de sportschoen heeft een rijke geschiedenis en ook de aanschaf van een bijzonder paar kan een prijzige aangelegenheid worden.
Profielfoto van Mariëlle Bijlmakers
Geschreven door

Zo is er een paar van maar liefst 15.000 euro te zien. Maan Leo van het museum en sneakerhandelaar Kars de Boer praten erover in het Omroep Brabant-programma KRAAK.

De sneaker is absoluut een tentoonstelling waard, vindt Maan Leo. Het museum laat niet alleen bijzondere paren zien, maar ook hele oude. Wat niet veel mensen weten is dat de eerste sneaker werd gemaakt in 1916. Het museum heeft een iets jonger exemplaar: uit de jaren 20 van de vorige eeuw. "Heel in de verte zie je er de huidige Allstar Converse in terug", vertelt Leo.

foto: Design Museum Den Bosch
foto: Design Museum Den Bosch

Sneakers in Back to the Future
De sneaker heeft een hele ontwikkeling doorgemaakt sinds die tijd. In de film 'Back to the Future' zie je schoenen die uit zichzelf de veters rijgen. Iets wat daarop lijkt, is te zien: een schoen die zich helemaal om je voet vormt waardoor die echt nauw aansluit.

Ook de muziekscene wordt uiteraard uitvoerig behandeld. Die was immers heel belangrijk voor de populariteit van de sneaker. Run DMC was in de jaren '80 een band die voor een hype zorgde door sneakers te dragen zonder veters en met de flap of tong naar voren gestoken.

foto: Design Museum Den Bosch
foto: Design Museum Den Bosch

Kars de Boer handelt in sneakers. De man uit Oosterhout heeft zelf ook wat exemplaren uitgeleend. Van hem zijn de schoenen van 15.000 euro. "Ik heb er een klant voor die 6.000 euro wil betalen, maar daar doe ik ze niet voor weg. Het klinkt naar, maar de ontwerper ervan is dood, dus die schoenen worden alleen maar meer waard", aldus De Boer.

Klanten moesten via de achterdeur weg
Nog een bijzondere schoen is de eerste sneaker die een rel veroorzaakte, in 2005. Op het oog lijkt het geen superbijzondere schoen, de Nike New York SB met een duifje erop, maar destijds wilden zoveel mensen hem dat het een hele toer werd om een paar te bemachtigen. "Er waren zoveel mensen naar de winkel gekomen die ze wilden hebben, dat klanten via de achterdeur weg moesten", vertelt De Boer. "Het was niet meer veilig om via de voorkant door de mensenmassa te lopen met de doos."

De Boer draagt de sneakers ook zelf. "Maar alleen niet als het regent. Of naar een feestje, daar let ik wel op. Maar aan het einde van de dag is het natuurlijk gewoon een schoen. En schoenen, die draag je."

Design Museum Den Bosch
Design Museum Den Bosch

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone