30.000 Brabanders wachten nog op operatie die vanwege corona is uitgesteld - Omroep Brabant

30.000 Brabanders wachten nog op operatie die vanwege corona is uitgesteld

3 mei om 17:19 • Aangepast 4 mei om 15:25
nl
Zo’n 30.000 Brabanders wachten nog altijd op een ingreep die eerder door corona moest worden uitgesteld. Dat zegt Bart Berden namens de ziekenhuizen in onze provincie. Volgens hem heeft personeel de handen vol door inhaalzorg. Het probleem wordt verergerd doordat er veel verzuim is onder het personeel.
Profielfoto van Joris van Duin
Geschreven door

Voor veel mensen lijkt het alsof corona ver weg is: er zijn geen regels meer waar we ons aan moeten houden. Ook in de ziekenhuizen slokt ‘corona’ met 160 patiënten nog maar een paar procent van het geheel op. Toch zorgen de naweeën van de coronagolven nog altijd voor ellende.

“Corona is grotendeels weg. Maar er liggen relatief veel grieppatiënten en er is een hoog ziekteverzuim onder personeel. Het dubbele aantal ziekenhuismedewerkers van normaal zit thuis”, stelt Bart Berden. “Dat maakt het lastig om toe te komen aan inhaalzorg, aan de 30.000 Brabanders die nog wachten op een ingreep.”

Toch is het de ziekenhuizen gelukt die wachtlijst flink in te korten. Halverwege december waren er namelijk 50.000 Brabanders wiens behandeling op de lange baan werd geschoven.

“Ziekenhuizen zijn al lange tijd druk met het opleiden van veel mensen, maar dat kost tijd."

“Ziekenhuizen zijn al lange tijd druk met het opleiden van veel mensen, maar dat kost tijd. Ook proberen we te voorkomen dat medewerkers niet meer bij ons willen werken. Daarnaast vinden we nieuwe manieren om voor mensen te zorgen: zo zijn er veel behandelingen die op afstand worden gedaan. Dan hoeven patiënten ook niet per se meer naar het ziekenhuis te komen”, legt Berden uit.

Als alles meezit, is de inhaalzorg aan het einde van het jaar weggewerkt. Maar, zo zegt de ziekenhuisdirecteur, dan moet wel alles meezitten. En mag er bijvoorbeeld niet nog een nieuwe coronagolf komen die veel ziekenhuiszorg inneemt. Berden: “Dat is spannend. Want waarom zou dat niet gebeuren?”

"Er mag wel iets meer respect zijn voor onze ziekenhuismedewerkers."

Volgens Berden wacht het overgrote merendeel van de 30.000 wachtende Brabanders op een orthopedische ingreep. Bijvoorbeeld een knie- of heupoperatie. Niet levensbedreigend als dat wordt uitgesteld. “Maar wel heel erg vervelend. Vaak kunnen zij hun werk niet doen of slikken ze medicatie tegen de pijn.”

Dat is niet alleen lastig voor de patiënten zelf, maar ook voor de ziekenhuismedewerkers, zegt Berden. Hij constateert een toenemende frustratie bij wachtende mensen, die hun emoties laten gaan tegenover het personeel.

“Er mag wel iets meer respect zijn voor onze ziekenhuismedewerkers. Soms worden mensen verdrietig of reageren ze teleurgesteld. Het is heel begrijpelijk dat zij willen weten waar ze op de wachtlijst staan. Bijvoorbeeld als een behandeling al drie keer is uitgesteld. Maar soms worden mensen ook erg boos. Onze medewerkers doen wat er in hun vermogen ligt en hebben corona niet verzonnen of gecreëerd. Begrip daarvoor is soms maar beperkt aanwezig."

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone