Video

Bommenwerper crashte in de oorlog bij Vinkel, slachtoffers krijgen monument

4 mei 2022 om 18:59 • Aangepast 12 mei 2022 om 12:59
nl
De Tweede Wereldoorlog was woensdag ook in Vinkel weer even heel dichtbij. Daar werden monumenten onthuld voor de slachtoffers van een grote vliegtuigcrash uit de Tweede Wereldoorlog. Een bommenwerper van de RAF werd door een Duits toestel werd geraakt. Er volgde een crash, die veel slachtoffers eiste. Zij hebben nu allemaal hun eigen monumentje, dat door nabestaanden werd onthuld.
Profielfoto van Tonnie Vossen
Geschreven door
Tonnie Vossen

Onder hen Maureen Read (79) uit Engeland, de enige dochter van Eric Isted die in 1942 omkwam in Vinkel. De Short Stirling bommenwerper waarin hij zat, werd geraakt door een Duitse nachtjager. Alle zeven inzittenden, militairen van de RAF, kwamen om. Dat ze nu een herdenkingsmonument hebben vlakbij het veld waar hun vliegtuig neerstortte, is voor Maureen Read heel emotioneel.

"Het gebeurde in juli 1942, drie maanden voor mijn geboorte", vertelt Maureen. "Als kind wilde ik niets liever dan dat ik mijn vader zou vinden." Toen haar moeder naar het verzorgingshuis verhuisde, vond ze op zolder een doos met foto’s en brieven uit die oorlogsjaren. Dat wakkerde haar belangstelling weer aan.

"Door de foto's weet je wie die mannen waren."

Zoekend op internet stuitte Maureen op het dorpje Vinkel. “Ik ben hier nu voor de vijfde keer. Iedere keer word ik weer emotioneel. Er gaat zoveel door je heen, het is bijna niet in woorden uit te drukken.”

Ze is blij dat haar vader nu samen met de rest van de bemanning, een monument heeft aan de Weerscheut in Vinkel, vlakbij het veld waar de bommenwerper neerstortte. “Het is prachtig, zeker met de foto’s van de mannen, zodat je weet wie ze waren.”

Verderop richting Nuland werd woensdag aan diezelfde Weerscheut een tweede monument onthuld. Dat herdenkt de vijf bemanningsleden van een Cromwelltank. Zij kwamen om het leven toen een granaat van de Duitsers precies via het kijkgat de tank inkwam en ontplofte.

"Hij werd onder het neerstortende vliegtuig geslingerd."

Het derde monument dat woensdag onthuld werd was voor Antoon Ploegmakers. “Hij was met mijn moeder aan het werk op het veld toen een vliegtuig crashte”, zegt Marietje Ploegmakers (84). “Het is nog steeds emotioneel om erover te praten.” In tranen vervolgt ze: “Mijn moeder bleef staan, maar mijn vader liep weg en werd onder het neerstortende vliegtuig geslingerd.” Antoon overleefde het niet. Ook hij heeft nu een monument. Dat staat in Heeswijk-Dinther, op de hoek van de Vinkelsestraat en de Bleekeseweg.

Rianne van der Biezen van Heemkunde Vinckel wijst erop hoe jong de slachtoffers waren. "Vooral voor de jeugd is het heel belangrijk dat deze geschiedenis levend blijft. Je wil dat het nooit meer gebeurt en toch gebeurt het weer." Kijk naar Oekraïne, voegt ze toe. "Dan besef je hoe nodig het is dat we blijven herdenken."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!