Video

Festivalbezoekers in Den Bosch staan 'meer dan ooit' stil bij vrijheid

5 mei 2022 om 17:11 • Aangepast 6 mei 2022 om 11:06
nl
Het bevrijdingsvuur is donderdag ontstoken tijdens een optreden van Duncan Laurence op het bevrijdingsfestival in Den Bosch. Bezoekers genieten met volle teugen en staan na de coronacrisis en tijdens de oorlog in Oekraïne extra stil bij hun vrijheid. "Een selfie met Rutte kan bij ons gewoon."
Profielfoto van Evie Hendriks
Geschreven door
Evie Hendriks

Op een groot veld op de Pettelaarsche Schans in Den Bosch zitten honderden festivalbezoekers op kleedjes te genieten in de zon. Bij het podium staat het vol voor een optreden van Duncan Laurence. Terwijl de artiest optreedt, steken premier Rutte, burgemeester Mikkers en jeugdburgemeester Noah samen het bevrijdingsvuur aan.

"Solidair zijn met Oekraïners."

Even daarvoor vertelden Mikkers en Rutte over hoe zij Bevrijdingsdag ervaren met een oorlog in Oekraïne. "Ik hoop dat we vandaag onze vrijheid kunnen vieren maar ook laten zien dat we solidair zijn met de Oekraïeners", zegt Rutte.

De oorlog blijkt ook het gesprek van de dag onder bezoekers. "Kunnen we dit wel doen", vraagt een bezoekers zich hardop af. "Toch denk ik dat we juist nu stil moeten staan bij wat vrijheid betekent."

"Mijn moeder heeft actief de oorlog meegemaakt."

Zo denkt een bezoekster die samen met haar vrienden het gras zit er ook over. "Mijn moeder heeft actief de oorlog meegemaakt dus ik hoor heel mijn leven al verhalen over die tijd. Wij moeten dankbaar zijn dat we vrij zijn." Voor haar is deze dag extra bijzonder. "Ik heb mijn vriendin twaalf jaar geleden op dit festival ontmoet."

Ook de coronacrisis leeft onder de bezoekers van het festival. "Ik ben altijd al bewust geweest van mijn vrijheid maar na de coronacrisis ben ik dat al helemaal. Ik heb zo naar dit festival toegeleefd", zegt een bezoekster.

"Mark Rutte heeft zelf de foto gemaakt."

De minister-president maakt na zijn korte toespraak tijd voor de festivalbezoekers om foto's te maken en daar maken veel mensen gretig gebruik van. Een bezoekster staat stralend met haar telefoon in haar hand. "De premier heeft hem zelf gemaakt want ik dacht dat doet hij vaker dan ik", lacht ze.

Een andere man heeft ook een selfie kunnen maken. "Een selfie met Rutte maken kan bij ons gewoon. Dat is ook vrijheid."

LEES OOK:

Helikopterpiloot Mark uit Boxtel vliegt artiesten naar bevrijdingsfestivals

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!