Gezocht: straatnaamverzinner die Eindhoven kent als eigen broekzak - Omroep Brabant

Gezocht: straatnaamverzinner die Eindhoven kent als eigen broekzak

10 mei om 19:00 • Aangepast 19 mei om 13:18
nl
Het is geen alledaagse vacature: Eindhoven zoekt een straatnaamverzinner. Wie wil, mag in juni op sollicitatiegesprek komen. En het is nog een betaalde functie ook. Voor vier vergadersessies per jaar, krijg je iets meer dan 500 euro.
Profielfoto van Rogier van Son
Geschreven door

De gemeente Eindhoven heeft een straatnamencommissie. Daarin zitten onder meer ook experts op het gebied van stedenbouw. Maar al sinds 1966 helpen ook burgers bij het verzinnen van namen. In de zeskoppige commissie is dan ook plaats voor twee 'gewone burgers'. Het laatste woord is aan het college van burgemeester en wethouders.

Een van de burgers stopt er nu mee en daarom komt er een plekje vrij. "Dit gebeurt zelden", laat Wim Canninga weten. Hij is voorzitter van de straatnamencommissie in Eindhoven. "Juist van buiten het ambtelijk apparaat willen we mensen die meehelpen. Iedereen moet de kans krijgen. Dat levert soms verrassende kandidaten op."

Hij noemt het een kleine, maar wel een belangrijke functie. "Gemeenten moeten voor straatnamen zorgen want plekken moeten vindbaar zijn. Om te weten waar iemand woont. Voor hulpdiensten. Gemiddeld leveren we twintig namen per jaar."

We willlen namen die verwijzen naar de historie van de stad.

Niet iedereen kan straatnaamverzinner worden. Je moet een expert zijn op het gebied van lokale cultuurhistorie en aardrijkskunde. "We willlen namen die verwijzen naar de historie van de stad. Dat is steeds belangrijker aan het worden." Ook moet je de stad op je duimpje kennen en je moet weten wat er in Eindhoven speelt. Het liefst moet de straatnamenverzinner ook uit Eindhoven komen.

De commissie hoeft overigens niet alles zelf te verzinnen. "We vragen projectonwikkelaars om mee te denken. Ze houden dan een prijsvraag. Dat levert vaak dertig tot veertig namen op. Wij kiezen dan de meest geschikte namen." Soms komen er ook voorstellen van buitenaf. Zo werd in 2017 een Eindhovense straat naar oud-burgemeester Rein Welschen vernoemd. Dat gebeurde nadat oud-wethouder Mary Fiers hiervoor online een actie was gestart. "Bij vernoemingen letten we er wel op dat de verhouding mannen en vrouwen fitfty-fifty is."

Ook kreeg Eindhoven in 2013 bij het eeuwfeest een PSV-laan. De toenmalige voorzitter van de supportersvereniging Harrie Timmermans had daar op aangedrongen. Met de onthulling van de PSV-laan ging een lang gekoesterde wens van de club in vervulling. Saillant detail: eerder was er al wel een Ajaxlaan. Overigens niet vernoemd naar de voetbalclub, maar naar een term uit de letterkunde en de mythologie.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone