Video

Groot gaslek onder hoogspanningsmast zorgt voor chaos in Tilburg

10 mei 2022 om 11:27 • Aangepast 19 mei 2022 om 13:19
nl
Een grote gaslekkage zorgde dinsdagochtend voor een chaotische situatie in Tilburg. Op de kruising van de Centaurusweg en de Zuiderkruisweg werd een hoofdleiding geraakt, die onder een hoogspanningsmast ligt. Om groter gevaar te voorkomen, werd daar de spanning vanaf gehaald. Daardoor zat een deel van Boxtel tijdelijk zonder stroom.
Profielfoto van Sven de Laet
Geschreven door

Voor de zekerheid werd in een straal van honderd meter de omgeving afgezet. Daarbinnen zou het volgens de veiligheidsregio niet veilig zijn. Op videobeelden is te zien hoe grote stukken grond 'borrelden'. Volgens een omstander was het heftig om te zien. "Je zag een torenhoge spuit van modder. En daarna zag je gewoon de warmte van het gas."

Een monteur van Enexis was aanwezig om het lek te repareren. Dat is inmiddels gelukt. De afzettingen zijn verwijderd en het verkeer kan inmiddels weer rijden.

Stroomstoring
Dichtbij de plek waar het lek ontstond, staat een hoogspanningsmast. Daar werd snel de stroom vanaf gehaald. Niet zonder gevolgen: een zo'n 14.000 huishoudens in Boxtel zaten daardoor meer dan een uur zonder stroom.

Het lek ontstond dus tijdens werkzaamheden, waarbij de huidige bovengrondse hoogspanningskabel tussen Tilburg-Noord en Best wordt vervangen door een ondergrondse verbinding. Over een lengte van 32 kilometer moeten uiteindelijk alle hoogspanningsmasten verdwijnen. Dat zijn er in totaal 110.

Wachten op privacy instellingen...
Een van de werknemers werd bedekt door de modder (foto: Toby de Kort/SQ Vision).
Een van de werknemers werd bedekt door de modder (foto: Toby de Kort/SQ Vision).
De hulpdiensten waren massaal aanwezig (foto: Toby de Kort/SQ Vision).
De hulpdiensten waren massaal aanwezig (foto: Toby de Kort/SQ Vision).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!