NAC in de allerlaatste seconde onderuit in eerste duel play-offs

10 mei 2022 om 20:44 • Aangepast 19 mei 2022 om 14:53
NAC heeft de eerste wedstrijd van de play-offs met 2-1 verloren. In een wedstrijd vol frustraties ging het in de laatste seconde mis. Sacha Komljenovic zorgde ervoor dat ADO met een voorsprong gaat beginnen aan de terugwedstrijd in Den Haag.
Profielfoto van Yannick Wezenbeek

ADO opende de score in de 35e minuut. Pas vanaf dat moment werd het een aantrekkelijke, maar bovenal felle en intense wedstrijd. De aanstichter van dat was Sem Steijn. De zoon van de afgelopen zomer opgestapte NAC-trainer Maurice Steijn. Uitdagend keek hij naar de harde kern waarna hij omdraaide en wees naar de achterkant van zijn shirt. Het publiek reageerde hier fel op en dat was precies wat de wedstrijd nodig had.

Schaken
De eerste 35 minuten van de wedstrijd waren namelijk niet om aan te zien. Het was slecht, saai en vooral traag. Achterin ging de bal telkens van verdediger naar verdediger. Beide ploegen wilden niet het achterste van hun tong laten zien en dat was vooral NAC kwalijk te nemen. De Bredanaars speelden thuis en hadden een goede uitgangspositie nodig voor de terugwedstrijd in Den Haag.

Maar aan het schaken achterin kwam dus een einde na het openingsdoelpunt van Steijn. NAC ging wat opportunistischer voetballen en kreeg nog voor rust twee grote kansen. Op de tribunes ging het daarna ook te keer. Uiteraard zongen ze hun ploeg naar voren maar moest ook de doelpuntenmaker het ontgelden.

Ontlading
NAC ging aanvallender voetballen en minder achterin rondspelen. Maar goed was het allesbehalve. ADO trok de kaart tijdrekken en probeerde anti-voetbal te gaan spelen. Dat loonde in de eerste helft al doordat er ‘maar’ drie minuten bij werden getrokken. Dat had minimaal het dubbele mogen zijn.

Het zorgde voor veel irritaties op het veld. Zo was Mario Bilate na 66 minuten er klaar mee en zocht de confrontatie met Janmaat. Energie die NAC beter in het eigen spel kon leggen.

Alle frustraties kwamen er dan toch in positieve zin uit toen Michaël Maria ruim een kwartier voor tijd snoeihard raak schoot. De gelijkmaker kwam uit de lucht vallen maar zorgde voor veel ontlading op de tribunes en bij de spelers.

Alsnog fout
NAC wilde in de slotfase nog meer maar gooide achterin de deuren open. Daar profiteerde ADO optimaal van door enkele seconde voor tijd de 1-2 te maken. Komljenovic schoot een voorzet achter doelman Nick Olij.

Hierdoor moet NAC aanstaande zaterdag een achterstand goedmaken in Den Haag. Dan zal het beter moeten gaan voetballen dan het dinsdagavond deed. De Hagenezen waren het gelukkigst. Zij gaan met een voorsprong de tweede wedstrijd in.