Video

Blindenelftal PSV traint in stadion: 'Rode en gele kaarten zien wij niet'

13 mei 2022 om 14:00 • Aangepast 20 mei 2022 om 15:25
nl
Een team met allemaal spelers die niets zien, op de keeper na: PSV is er dit jaar mee gestart. Als er voetballers op het veld staan die nog wel een beetje zicht hebben, moeten die een blinderende bril op. Donderdagavond trainde het elftal voor het eerst in het stadion. PSV hoopt dat er meer clubs volgen en dat er een competitie kan komen.
Profielfoto van Rogier van Son
Geschreven door

Arno (38) Jansen uit Eindhoven zit in het team. Hij is de oudste. “Alles gaat op geluid. In de bal zit een belletje. Er moet niet gejuicht worden. Je kunt het vergelijken met biljarten. Daar wordt ook niet gesproken. Het veld is ook kleiner en we spelen vijf tegen vijf.”

In het blindenvoetbal gelden dezelfde regels als in het gewone voetbal. De keepers hebben geen visuele beperking. Ze coachen ook hun medespelers. Daarnaast staat er bij elke goal een assistent-trainer die met een stokje tegen de goal tikt. "Zo weet je waar je naartoe moet lopen," zegt Arno. Hij kan nog voor vijf procent zien. Daarom moet hij een bril op zodat hij volledig geblindeerd is.

Deze avond zouden ze eigenlijk spelen tegen het blindenteam uit Amsterdam. Dat gaat niet door. Arno: “Die hadden daar iets anders te doen. Ze zijn niet op komen dagen. We hebben er al ooit tegen gespeeld en toen wonnen we.”

Een keer per week traint het blindenteam dat met name uit jongens en meiden bestaat. Vanuit allerlei plekken uit Nederland worden de spelers naar de trainingslocatie in Schijndel gebracht. De training in het stadion is wel wat anders dan ze gewend zijn. “Bij het over en weer schieten is het heel moeilijk om te oriënteren naar wie ik ‘m moet schieten. Normaal staan we op een veld buiten waar het stiller is.”

Rode en gele kaarten zien wij toch niet. En een VAR hebben we gelukkig niet.

Onderling worden veel grapjes over de beperking gemaakt. “Rode en gele kaarten zien wij toch niet. En een VAR hebben we gelukkig niet. Daar heeft PSV al genoeg last van gehad dit seizoen.”

Uiteindelijk kom er een oefenwedstrijdje. Tegelijk rennen de spelers op de het geluid van het belletje af. Er wordt geluisterd naar het getik op de goal. Er komt een schot. Goal! Hard juichen is er niet bij. Ook dat gebeurt in stilte.

Het spelen voor PSV, vinden de voetballers geweldig. “Dit is bijzonder. Voor velen is dit een droom. Het is een unieke kans die je krijgt. Ook nog in het stadion.”

In februari is het blindenvoetbal gestart. Claire de Rooij van de PSV Foundation: “We vinden het heel belangrijk dat iedereen kan voetballen. Het zou mooi zijn als meerdere clubs dit omarmen. Dan kan er in Nederland een competitie komen. Ik zou een uitnodiging willen doen om het breder te trekken en meer clubs te motiveren om blindenvoetbal mogelijk te maken.”

Speler Arno heeft grootse plannen. “Het is een van de grootste paralympische sporten die er zijn. Daar ligt onze ambitie. Ooit moeten wij daar staan.” De hoop is dat in 2028 het eerste blindenteam van Nederland mee kan doen.

Svn (11) en Arno (38) spelen in het blindenteam van PSV.
Svn (11) en Arno (38) spelen in het blindenteam van PSV.
Sven (11) van Hemert weet waar hij moet schieten door het geluid van de stok.
Sven (11) van Hemert weet waar hij moet schieten door het geluid van de stok.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!