Attje Kuiken uit Breda wil met haar PvdA Nederland veranderen

13 mei 2022 om 15:10 • Aangepast 20 mei 2022 om 15:25
nl
Premier Rutte en minister Kaag deden deze week een rondje langs de oppositiepartijen om steun te krijgen voor de voorjaarsnota. Ook bij Attje Kuiken kwamen ze op de koffie. De Bredase politica zit op de eerste rang in politiek Den Haag, sinds ze Lilianne Ploumen heeft opgevolgd als fractievoorzitter van de PvdA. Zondag vertelt ze over haar drijfveren en carrière in de talkshow KRAAK van Omroep Brabant.
Profielfoto van Arjo Kraak
Geschreven door

Vijftien jaar zit ze al in de Tweede Kamer. Het zaadje voor haar politieke carrière werd geplant in haar eigen jeugd in Groningen en Friesland. Ze werd opgevoed door haar moeder, haar vader was buiten beeld,. Geld was er nooit genoeg in het gezin.

Na de basisschool ging ze naar het gymnasium. Daarna volgden studies in Leeuwarden en vervolgens in Tilburg. Uit Brabant zou ze nooit meer vertrekken. Ze woont nu al meer dan 20 jaar in Breda, waar ze 11 jaar geleden een dochter kreeg.

Sinds 2006 zit ze in de politiek. Haar partij verloor bij die verkiezingen 9 zetels, maar had er altijd nog 33 over. In 2016 en 2017 rook ze al even aan het leiderschap, toen ze Diederik Samsom tijdelijk opvolgde als fractievoorzitter. Toen Lilianne Ploumen er onverwacht het bijltje bij neergooide, stak Attje Kuiken vastberaden haar vinger op.

En nu staat ze voor de zware taak om de PvdA met 9 zetels in de Tweede Kamer weer relevant te maken. Daar is volgens haar alle aanleiding toe. Het bestrijden van ongelijkheid in de samenleving, dat staat voor Attje Kuiken op één, twee en drie. Of dat moet gebeuren door een volledig samengaan met GroenLinks is ook voor haar nog een vraag. Als dat gebeurt wordt ze misschien wel de partijleider die als laatste het licht uit doet bij de PvdA.

Verder in KRAAK
Ton Crijnen, de historicus die een lijvige biografie schreef over het leven van Titus Brandsma, de pater die zondag in Rome heilig wordt verklaard.

En: hij begint weer een beetje gewend te raken aan het gewone leven. Niels Jansen uit Weebosch bij Bergeijk was twee jaar onderweg op z'n fiets. Hij fietste 42 duizend kilometer, van Noorwegen naar Zuid-Afrika, en sinds vorige maand is hij weer thuis. Veel ervaringen rijker die hij zondag deelt met de kijkers van Omroep Brabant.

KRAAK wordt elke zondag live uitgezonden om 12.00 uur, en daarna herhaald. Het programma is ook online terug te kijken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone