Actie Eindhoven Airport: 'Vluchten kan niet meer, stop het vliegverkeer'

14 mei 2022 om 14:46 • Aangepast 25 mei 2022 om 08:57
nl
Enkele tientallen mensen voerden zaterdag actie bij Eindhoven Airport. Ze willen dat er minder gevlogen wordt, om zo de vervuiling en overlast van het vliegverkeer te verminderen. Het aantal mensen met spandoeken stond in schril contrast met het aantal mensen dat juist in of uit een vliegtuig stapte.
Profielfoto van Imke van de Laar
Geschreven door

Gewapend met spandoeken stonden de actievoerders op het plein voor Eindhoven Airport. 'Spaar de aarde' en 'vluchten kan niet meer, stop het vliegverkeer' stond erop te lezen. Een van de actievoerders is Jonas Roothans, raadslid in Eindhoven namens de Partij voor de Dieren. "We willen mensen laten zien dat er kritiek is op de luchtvaart. We willen dat er in Nederland veel minder gevlogen gaat worden."

"Maak vliegen duurder en leg beperkingen op. Want we moeten minder vliegen."

De actie was niet alleen in Eindhoven, maar ook op vliegvelden in Rotterdam, Maastricht, Lelystad en Groningen en op Schiphol. Op Schiphol lieten een paar honderd actievoerders van zich horen. Zo druk was het in Eindhoven niet: enkele tientallen manifestanten bevolkten het plein.

Wél waren er veel vakantiegangers op de been, die liepen af en aan met rolkoffertjes. "Het is inderdaad helaas vooral druk met passagiers," concludeert ook Roothans. "Ik geef ze eigenlijk geen ongelijk, gezien de lage kosten van een vliegticket. Ons protest is ook niet aan hen gericht. Maar we willen wel mensen motiveren om een andere keuze te maken voor hun vakantie. Onze oproep is vooral gericht aan de overheid. Maak vliegen duurder en leg beperkingen op. Want we moeten minder vliegen."

"Mensen hebben behoefte aan mobiliteit. Dat gum je niet meer uit. Maar het moet wel duurzamer."

Eindhoven Airport had vooraf toestemming gegeven voor de actie. Woordvoerder Judith de Roy legt uit: "We vinden het prima dat zij hun mening geven. Maar mensen hebben behoefte aan mobiliteit. Dat gum je niet meer uit. Vliegen dus ook niet. Maar dat het duurzamer moet dat is duidelijk. En daar wordt ook aan gewerkt. Zo maken we bijvoorbeeld onze gebouwen gasloos. En de nieuwe toestellen worden schoner en stiller. Ook wordt de belasting op tickets mogelijk een stuk duurder. Het geld van die verhoging zouden we kunnen gebruiken voor duurzame kerosine."

Vijf minuten na het middaguur werd er op alle luchthavens waar actie werd gevoerd, tien minuten stilte gehouden. Roothans: "Dit signaal is wel krachtig denk ik. We hebben een klimaatcrisis. We vinden het niet te rechtvaardigen dat hier pretvluchten vertrekken terwijl de wereld in brand staat. Wat ons betreft mag Eindhoven Airport zelfs dicht."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.