Blauwalg duikt alweer op: dit is waarom je als zwemmer alert moet zijn

16 mei 2022 om 11:53 • Aangepast 25 mei 2022 om 11:15
nl
Misschien waag jij deze warme dagen wel een duik in een buitenplas om af te koelen. Even zwemmen is helaas niet zonder risico. In de Winput bij Hooge Zwaluwe en bij de Kuil in Prinsenbeek gooit blauwalg al vroeg in het seizoen weer roet in het eten.
Profielfoto van Suzan van Loenen
Geschreven door

Omdát blauwalg zo gevaarlijk is, worden zwemplassen uitvoerig gemonitord. "De waterkwaliteit wordt in het badseizoen, tussen 1 mei en 1 oktober, tweewekelijks gecontroleerd", legt hoogleraar Mike Lurling uit. Bij de Wageningen Universiteit houdt hij zich bezig met waterkwaliteit en blauwalg.

"Vaak zijn er ook afspraken met lokale beheerders, zodat daarnaast dagelijks iemand het zwemwater checkt. Dat kan bijvoorbeeld een uitbater van een restaurant of recreatiecentrum zijn." Dat leverde dus in Brabant al snel twee keer 'bingo' op, in Hooge Zwaluwe en Prinsenbeek.

Zwemmen in water met blauwalg kan zorgen voor jeuk en rode vlekken. Echt gevaarlijk wordt blauwalg als je het binnenkrijgt, vertelt Lurling. "Vooral kinderen slikken als ze in het water spelen, snel een beetje water in. Blauwalg, zoals bijvoorbeeld in Prinsenbeek, kan gifstoffen maken. Daar kan je ernstig ziek van worden."

Dagelijkse controle
Mensen die willen gaan zwemmen kunnen zwemwater.nl checken voor actuele waarschuwingen. Maar zij moeten ook zelf alert zijn, vindt hoorleraar Lurling. "In troebel water moet je sowieso oppassen, want je ziet niet wat erin zit. En als je een verfachtige, vaak groene laag op het water ziet, dan zou het blauwalg kunnen zijn."

Blauwalg melden
Denk je dat je ergens blauwalg ziet, dan kan je dit melden in de Blooming Algae-app. "Dat kan ook op plekken waar niet gezwommen wordt", vertelt Lurling. "We willen meer inzicht krijgen in de blauwalg en hoe deze zich verspreidt in Nederland."

Naast dat de meldingen veel inzicht opleveren voor wetenschappers, is het ook belangrijk voor bijvoorbeeld de waterschappen. "De berichten uit die app worden zorgvuldig bekeken en als het nodig is, wordt het doorgegeven aan het waterschap of de beheerder van een zwemplas. Dan kunnen er maatregelen worden genomen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!