Rutte appt binnen één dag terug naar juf Yvonne: 'Het was mooi' - Omroep Brabant

Rutte appt binnen één dag terug naar juf Yvonne: 'Het was mooi'

18 mei om 18:00 • Aangepast 30 mei om 12:01
nl
Ondanks de volle agenda van Mark Rutte wist de minister-president binnen één dag te reageren op het appje van juf Yvonne Weerts uit Tilburg. Haar basisschoolklas kwam tijdens het kindervragenuur in de Tweede Kamer met een idee voor een 'kinderkabinet'. Daar zag de premier wel iets in en zo werden de contactgegevens uitgewisseld tussen de school en de minister-president. "Kijken wat we kunnen doen."
Profielfoto van Rik Claessen
Geschreven door
Rik Claessen

Ieder jaar vullen de blauwe stoelen in de Tweede Kamer zich met basisschoolkinderen voor het kindervragenuur. Groepen 7 en 8 van basisscholen in heel Nederland kunnen zich opgeven om mee te doen door een kritische vraag naar de Kamer te sturen. Er worden vijf winnende basisscholen gekozen en zij mogen hun vraag echt gaan stellen in Den Haag. Dit jaar was De Borne uit Tilburg een van de gelukkigen. De klas van juf Yvonne Weerts vertrok naar Den Haag om het kabinet eens stevig aan de tand te voelen.

Een leerling uit de klas van Yvonne vroeg of het mogelijk was dat kinderen elke maand vanuit een 'kinderkabinet' ideeën kunnen voorleggen aan de regering. Zo zou de regering beter weten welke onderwerpen kinderen belangrijk vinden. Dat idee vond Rutte wel wat en dus stelde hij voor om contactgegevens uit te wisselen met iemand van de school.

"We hebben met alle kinderen een berichtje geschreven."

“Meneer Rutte vroeg of er dan een juf of meester aanwezig was met wie de nummers konden worden uitgewisseld. Toen stak ik mijn hand op”, vertelt Yvonne. Na het debat kreeg ze van de griffier het nummer van Rutte en werd er voor gezorgd dat Rutte haar telefoongegevens kreeg. En het is het échte privénummer van de premier.

“In de avond werd ik gebeld door een woordvoerder van Mark Rutte. Die vertelde mij dat er gekeken gaat worden hoe we via het ministerie van onderwijs een plan kunnen maken om te zorgen dat dat kinderkabinet er komt.”

Volgens Yvonne vonden de kinderen het ook superleuk dat ze nu het nummer van Rutte hebben. Er werd ook meteen werk van gemaakt. “Vanochtend hebben we samen met alle kinderen een berichtje geschreven. We hebben hem meteen uitgenodigd om ook eens langs te komen bij ons op school."

"Hij heeft nog niet terug geappt."

Woensdagavond kwam daar dan ook echt een antwoord van de premier. Hij schreef: "Ik wil de kinderen bedanken. Het was mooi en we gaan kijken wat mogelijk is." Ondanks het kort maar krachtige bericht is de juf ontzettend blij met een reactie. "Die man heeft zo weinig tijd dat ik het mooi vind dat hij terug appt."

Of Rutte het berichtje bewaart op zijn nieuwe telefoon, is dan wel de vraag maar Yvonne doet dat in ieder geval wel. En de plannen voor het kinderkabinet? Daar moeten zowel het ministerie als de klas van Yvonne nog beginnen. Het is allemaal pas net in gang gezet en nog niets is concreet.

Mocht het kinderkabinet in de toekomst wel meer vorm krijgen, zit er misschien nog wel een rol als woordvoerder in voor Yvonne. "Ik ben er op het moment wel het dichtst bij betrokken", lacht ze. Maar er moet volgens de juf nog even gekeken worden hoe de indeling uiteindelijk gaat worden.

De kinderen van De Borne in de Tweede Kamer (eigen foto)
De kinderen van De Borne in de Tweede Kamer (eigen foto)

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone