Dennis Favier ontwerpt tonijn zonder vis en brokkelkaas zonder melk - Omroep Brabant

Dennis Favier ontwerpt tonijn zonder vis en brokkelkaas zonder melk

20 mei om 18:58 • Aangepast 23 mei om 10:03
nl
Minder dieren eten en meer planten. Dat is de missie van Dennis Favier uit Den Bosch. Hij is fooddesigner en 'ontwierp' de visloze tonijn die nu in veel supermarkten ligt. En daar blijft het niet bij. Dennis sleutelt nu aan vegan kibbeling en er komt nog veel meer. Met zijn bedrijf Seasogood wil hij de grootste visvrij-producent van Europa worden. Zondag vertelt hij er over in de talkshow KRAAK van Omroep Brabant.
Profielfoto van Arjo Kraak
Geschreven door

De visvrije tonijn van Dennis is een voedselkundig hoogstandje. Er zit eiwit in uit soja en de gezonde vetten komen uit algen. Dezelfde algen die door vissen worden gegeten die prooi zijn voor de tonijn en uiteindelijk voor het vet in de tonijn zorgen.

Supermarkt Albert Heijn wilde het product meteen hebben en sinds een jaar ligt het daar nu in de schappen. Ook andere supermarkten hebben interesse. Voor de consument is het wel wennen. De vegetarische hamburger is inmiddels gemeengoed, maar voor tonijn uit een blikje ligt dat toch wat anders.

Maar volgens Dennis is het toch de toekomst. Want de oceanen worden overbevist en vis is niet altijd zo gezond als mensen denken. Er kunnen dioxinen in zitten en zware metalen. Maar het blijft voor Dennis niet bij vis. Met zijn bedrijf Studio Fava zoekt hij bijvoorbeeld ook naar recepten om lekker vegan kaas te maken. Een puzzel, vooral de oude brokkelkaas is een uitdaging.

Dennis vindt dat uitgerekend een provincie als Brabant met veel vee gezocht zou moeten worden naar alternatieven. Hij juicht het toe dat de provincie onlangs 1,5 miljoen uittrok voor onderzoek naar het gebruik van plantaardige eiwitten in plaats van dierlijke. Maar de 60 miljoen euro van het kabinet voor onderzoek naar kweekvlees spreekt hem minder aan. Zeker omdat het volgens hem nog zeker 15 jaar duurt voordat de consument daar iets aan heeft.

Verder in KRAAK

Kinderboekenschrijver Jacques Vriens. Dit weekend gaat in Gemert zijn theatervoorstelling 'Strijd om de kathedraal' in première.

En directeur Henny de Haas van het bedrijf Hoppenbrouwers Techniek is te gast in KRAAK. Hij heeft een installatiebedrijf met 20 vestigingen, 1600 medewerkers en... een paar honderd vacatures. Over het personeelstekort en het extra werk dat er aan komt nu het kabinet de warmtepomp verplicht gaat stellen.

KRAAK wordt zondag om 12.00 uur live uitgezonden en daarna herhaald. Het programma is ook online terug te kijken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.