Video

Hetzelfde affiche, hetzelfde resultaat? Heroes willen weer kampioen worden

21 mei 2022 om 10:00 • Aangepast 30 mei 2022 om 13:47
nl
Met grote ogen bekijken aanvoerder Boy van Vliet en general manager Stefan Wessels de beelden van het kampioenschap in 2012. De basketballers van Den Bosch werden toen kampioen door in de finale van de play-offs Leiden te verslaan. Dat is hetzelfde affiche als bij de finale die zaterdagavond begint. “Mooi en leuk om die beelden te zien”, zeggen Wessels en Van Vliet haast in koor.
Profielfoto van Leon Kersten
Geschreven door

Voor Stefan Wessels is de herinnering aan 2012 zoet. Hij was een belangrijke speler in dat team van Den Bosch, dat speelde onder de naam EiffelTowers. “Volgens mij wonnen we redelijk overtuigend, hè?” Net als nu, was Leiden toen de titelverdediger. Den Bosch als nummer twee van de ranglijst was, ook net als nu, de uitdager en won die serie redelijk snel.

Boy van Vliet, de huidige aanvoerder van Heroes, was toen nog een tiener. “Ik woonde in Vught en het was de tijd dat ik echt geïnteresseerd raakte in basketbal.”

Parallellen tussen het heden en 2012 ziet Van Vliet snel. “Ook nu hebben we een sterke Nederlandse groep spelers en voegen de buitenlanders iets toe.” Wessels stopte een jaar geleden met basketballen na de verloren finale tegen Leiden. Nu ligt de dagelijkse leiding van de club in zijn handen.

“Ik weet nog dat dat team ook echt een team was."

Wessels ziet meer overeenkomsten. “Ik weet nog dat dat team ook echt een team was. Met in principe allemaal goede spelers die vooral heel goed samen konden spelen. Ook nu denk ik dat we veel verschillende wapens hebben.”

Heroes was dit seizoen lang koploper, maar richting het eind van de competitie waren het spel en de resultaten een stuk minder. Door blessures bij belangrijke spelers als de Amerikaan Carlson en zijn vervanger Stilma was Den Bosch zoekende. De halve finale van de play-offs tegen Donar bleek het juiste medicijn. De rollen werden duidelijk en met drie overwinningen op rij werd er veel vertrouwen getankt.

"Wij hebben laten zien dat we ook veel wapens hebben.”

Aanvoerder Van Vliet ziet in Leiden een zware tegenstander. “Zij zijn een echt team en aanvallend sterk. Wij hebben tegen Donar laten zien dat we ook veel wapens hebben.”

Een stunt ziet Van Vliet wel gebeuren en vooral in de eerste wedstrijd in Leiden. “We hebben al lang niet meer tegen elkaar gespeeld. Dat maakt scouten lastig, voor ons maar ook voor hen. Onze coach geeft ons veel cijfertjes over Leiden en de manier waarop zij spelen. Daar moeten we een antwoord op hebben. We hebben er de hele week op getraind.”

"Winnen zou de ultieme bekroning zijn.”

Voor Stefan Wessels is het de eerste finale dat hij niet op het parket staat. “Nee het kriebelt niet, echt niet!” Dat de belangrijkste tijd van het seizoen is aangebroken, merkt hij in zijn nieuwe job wel degelijk. “Sinds 2017 zijn er in Den Bosch geen finales meer gespeeld met publiek (red. vorig jaar was de hal leeg door de coronapandemie). Nu krijg ik veel berichten en verkopen we heel veel kaarten voor de thuiswedstrijd van maandag.”

Heroes is 16-voudig kampioen van Nederland, maar de laatste titel dateert van 2015. Volgens Wessels is Den Bosch toe aan een nieuw kampioenschap. “Vorig jaar verloren we de finale en eerder dit seizoen verloren we de bekerfinale. Nu staan we weer in de finale. Winnen zou de ultieme bekroning zijn.”

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone