Nieuwe eigenaren geven aandelen uit clubliefde terug aan NAC - Omroep Brabant

Nieuwe eigenaren geven aandelen uit clubliefde terug aan NAC

20 mei om 20:12 • Aangepast 30 mei om 13:53
nl
De nieuwe eigenaren van NAC willen de aandelen op termijn teruggeven aan de club, zo laten zij weten. Tot die tijd stopt het consortium NAC=Breda het nieuwe bezit in een speciale stichting. Daarmee zien zij af van enige, directe zeggenschap. "We doen dit uit clubliefde", zo zegt Jasper van Eck namens de groep lokale ondernemers.
Profielfoto van Ronald Sträter
Geschreven door

Het hing al een tijdje in de lucht, maar vrijdag ging de kogel eindelijk door de kerk. Na de aandeelhouders stemde ook de Raad van Commisaarissen in met de overname van de club door de groep NAC=Breda.

“We zijn ongelooflijk trots en blij dat deze stap is gezet”, zegt Jasper van Eck namens de groep NAC=Breda. “De afgelopen weken hebben we elkaar op een fantastische manier gevonden vanuit één gedachte: onze club helpen. Niet uit financieel belang, maar uit clubliefde. We bieden NAC een duurzame toekomst, de club wordt weer baas in eigen huis. Wij als investeerders verdwijnen naar de achtergrond en maken de weg vrij voor een nieuwe, autonome clubleiding, die voetbal boven alles zal zetten.”

"NAC krijgt een structuur zoals ook clubs als AZ en PSV die al jaren hebben."

Dat zal gebeuren door de aandelen onder te brengen in een stichting, een zogenaamde STAK. Daarnaast wordt er een apart investeringsfonds opgericht.

“Op deze manier krijgt NAC een structuur zoals ook clubs als AZ en PSV die al jaren hebben,” legt woordvoerder Sebastian Verkuilen uit “We hebben ons de afgelopen weken uitvoerig laten informeren door de beste specialisten in het betaald voetbal. We zijn ervan overtuigd dat NAC op deze manier een stabiele en bestuurbare club kan worden met korte lijnen en gescheiden machten. Cruciaal om in de emotionele voetbalwereld op koers te blijven."

"We hopen dat NAC weer een club wordt die verbindt, die de hele achterban trots maakt."

Op termijn zouden de aandelen weer in het bezit moeten komen van de club NAC zelf. Daar wordt nog op gestudeerd, want fiscaal blijkt een schenking lastig te zijn.

Met de overname hoopt NAC=Breda en het onderbrengen van de aandelen in een stichting hopen de nieuwe eigenaren dat er een periode aanbreekt van rust en eensgezingheid. De Bredase club is de laatste jaren een constante bron van onrust waarbij men vaak rollend over straat ging. "We hopen dat NAC weer een club wordt die verbindt, die de hele achterban trots maakt", zegt Verkuilen hierover. Rust en geduld zijn nu geboden.”

De taken van de huidige directeur Mattijs Manders worden per direct overgenomen door het managementteam. Manders zal nog wel de aandelenoverdracht begeleiden. Om de overname af te ronden, is er nog wel toestemming van de gemeente Breda (eigenaar van het stadion) en de KNVB nodig.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone