Rouwstoet door Breda: 'Cultuuraanbod jongvolwassenen sterft uit' - Omroep Brabant
Video

Rouwstoet door Breda: 'Cultuuraanbod jongvolwassenen sterft uit'

21 mei om 18:24 • Aangepast 30 mei om 14:11
nl
Wachten op privacy instellingen...
Een niet-alledaagse rouwstoet trok zaterdagmiddag door Breda. Zo'n 150 jongeren liepen achter een gedragen grafkist aan, omdat zij vinden dat het cultuuraanbod voor jongvolwassenen in de Nassaustad dreigt uit te sterven.
Profielfoto van Joris van DuinProfielfoto van Ronald Strater
Geschreven door
Joris van Duin & Ronald Strater

Het contract van skatepark Pier15 loopt volgend jaar af. Met poppodium Phoenix gaat het niet goed en culturele broedplaats Electron is inmiddels verdwenen. "Urban sports-culture sterft hier langzaam uit", concludeert de 25-jarige Luc Beek.

En dat is een kwalijke zaak, vindt Beek, die daarom de rouwstoet organiseert. “Dit zijn plekken waar jongvolwassenen de ruimte krijgen zich te ontwikkelen: ze kunnen meedenken over programmering. Er wordt hier geskateboard, gebasketbald en kunststudenten houden exposities. Hier ontlenen jongeren hun identiteit aan.”

Initiatiefnemer Luc Beek (foto: Ronald Strater)
Initiatiefnemer Luc Beek (foto: Ronald Strater)

Om die teloorgang een halt toe te roepen, gingen Beek en ongeveer 150 anderen over tot actie. Ze maakten een grafkist onder de noemer: das pech, cultuur weg. En droegen die zaterdag – begeleid door mensen met vuurwerkfakkels – door de stad om hem 's avonds te begraven.

“We herdenken de jongvolwassenencultuur. Een knipoog naar de gemeente Breda om te laten zien dat deze plekken bestaansrecht hebben", legt Beek uit. "En om het signaal te geven dat er actie moet worden ondernomen, zodat deze plekken blijven bestaan. Dat is heel belangrijk.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone