Michelinster? Die komt er ook dit jaar wel, denkt chef-kok Carlo Chantrel - Omroep Brabant

Michelinster? Die komt er ook dit jaar wel, denkt chef-kok Carlo Chantrel

27 mei om 15:05 • Aangepast 7 juni om 15:31
nl
Je hebt chef-koks die ervan wakker liggen: de jaarlijkse uitreiking van de Michelinsterren, die maandag weer op het programma staat. Maar Carlo Chantrel van restaurant Tilia in Etten-Leur slaapt er niet minder om. Hij heeft er alle vertrouwen in dat hij zijn ster kan behouden. Al weet hij als geen ander dat 'verdiensten uit het verleden geen garantie zijn voor de toekomst'. Als het weer lukt, is dat zijn 22ste ster als chef-kok. Zondag in KRAAK komt hij hierover vertellen.
Profielfoto van Arjo Kraak
Geschreven door

Eerst was hij sous-chef bij de Zwaan, het roemruchte restaurant van de familie Peijnenburg in Etten-Leur. Daar stond hij in de keuken, toen in 1994 de eerste Michelinster werd binnengehaald. En die raakte het restaurant nooit meer kwijt. Toch besloot Carlo, inmiddels chef-kok, het in 2020 over een andere boeg te gooien.

Het klassieke 'de Zwaan', met de even klassieke schilderijen aan de muur, had zijn tijd gehad. Met sommelier Mariëlle Vink nam Carlo het restaurant over van eigenaar Ronald Peijenburg en samen kozen ze voor een veel eigentijdser concept. Ook de vertrouwde naam 'de Zwaan' verdween: Tilia was geboren.

Hij ging nog 'eerlijker' koken, met producten van boeren uit de omgeving. Carlo is niet van de poespas. Hij haalt de smaak uit de producten zelf en houdt van eenvoud. Zijn 'nieuwe' restaurant werd gewaardeerd door de 'mystery-guests' van Michelin. Veel tijd hadden ze niet nodig om de beslissing te nemen, want door corona was Tilia nog maar vijf weken open geweest. Maar de 21e ster voor Carlo Chantrel was een feit.

Omdat hij op dezelfde voet is doorgegaan, is hij ervan overtuigd dat de ster hem ook dit jaar weer zal toevallen. Al weet je het nooit helemaal zeker. Daarvoor moet hij nog even wachten, tot maandag.

Verder in KRAAK
Directeur Femke Dingemans van de Brabantse Milieufederatie (BMF). Haar organisatie verenigt meer dan honderd Brabantse milieuclubs en bestaat dit jaar 50 jaar. In die halve eeuw is de Brabantse natuur onherkenbaar veranderd. Maar wat als er geen BMF was geweest?

En: hij was de hoogste nieuwe binnenkomer in de Brabantse Top 100, die deze week bij Omroep Brabant-radio werd uitgezonden: Jan Biggel uit Liempde. Iedere Brabander kan zijn monsterhit 'Ons moeder zeej nog' mee zingen. Hij kwam ermee op nummer 2 van de Top 100, net na Brabant van Guus Meeuwis. Een gevierd artiest inmiddels, maar wie is deze man, die tot voor kort nog als stukadoor door het leven ging?

KRAAK gaat over alles wat Brabant bezighoudt. Presentator Arjo Kraak gaat in de talkshow KRAAK elke zondag LIVE in gesprek met drie hoofdrolspelers uit het nieuws. Kijk elke zondag live om 12.00 uur en daarna herhaald. De uitzending is ook online terug te kijken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone