Het leven van Edwin veranderde voor altijd door één tekenbeet

29 mei 2022 om 18:00 • Aangepast 7 juni 2022 om 15:34
nl
Edwin Donders uit Tilburg kreeg drie jaar na een tekenbeet te horen dat hij de ziekte van Lyme had opgelopen. Van de tekenbeet had hij niets gevoeld of gezien, ook niet de kenmerkende rode kring. Maar Edwin kreeg ernstige klachten doordat dat de bacterie al die jaren ongehinderd haar gang kon gaan. Hij hoort heel slecht, heeft een rolstoel nodig en zijn kortetermijngeheugen is heel beperkt. Van de sportman die hij ooit was, is weinig meer over: “Maar er moet een knop om anders red je het niet."
Profielfoto van Tonnie Vossen
Geschreven door
Tonnie Vossen

Vanwege zijn gehoorverlies probeert hij grote gezelschappen of feestjes te mijden. “Maar ik verdraag geen suiker meer en alcohol staat ook op de verboden lijst, dus zo’n feestnummer ben ik toch niet meer”, voegt hij daar lachend aan toe.

"In korte broek en een shirt met korte mouwen zochten we in hoog gras.”

Hij weet bijna zeker waar en wanneer hij de fatale tekenbeet heeft opgelopen. “Dat was in de zomer van 2012 in Duitsland. Wij deden fanatiek aan geocaching, een puzzeltocht met gps. In korte broek en een shirt met korte mouwen zochten we in hoog gras.” Ze vonden wat ze zochten voor het spel. Maar ongemerkt werd hij daar waarschijnlijk gebeten door een teek.

“Drie maanden later kreeg ik heel erge hoofdpijn en mijn gehoor werd slecht.” Daarop volgde een jarenlange zoektocht naar de oorzaak van die klachten. Hij bezocht neurologen en psychologen, deed allerlei testen en vulde maar weer het volgende vragenlijstje in. “Helemaal onderaan stond dan soms ook een vraag naar eventuele tekenbeet, maar geen enkele arts nam die mogelijkheid serieus.”

Edwin Donders en zijn vrouw Coline (foto: Tonnie Vossen).
Edwin Donders en zijn vrouw Coline (foto: Tonnie Vossen).

Totdat zijn vrouw een televisieprogramma daarover zag: "Ik zei toen: zou het niet de ziekte van Lyme kunnen zijn?” Bloedonderzoek bevestigde haar vermoeden. Edwin kreeg een wekenlange antibioticakuur. “Die heeft de bacterie doodgemaakt, maar de schade die al aangericht was, bleek niet meer te herstellen.”

“Het heeft geen zin om achterom te kijken.”

Zijn werk bij Defensie moest hij opgeven, net als het trainen van de elftallen van zijn kinderen. “Maar het heeft geen zin om achterom te kijken”, zegt hij vastberaden. “Je moet kijken wat je nog wel kunt doen.”

Edwin sloot zich aan bij rolstoelbasketbal, werd vrijwilliger in een verzorgingshuis, maar vooral zet hij zich in voor de Lymevereniging. “Iedere week komen er zeker zes nieuwe gevallen bij in Nederland. Dat kan voorkomen worden, maar dan moeten mensen wel weten waar ze op moeten letten.”

Met geocaching zijn ze gestopt. En als Edwin en zijn vrouw Coline al de natuur opzoeken, dan volgt er thuis altijd een gedegen check, ook van de hond. “Als ik in 2012 geweten had wat ik nu weet, had ik mezelf beter gecontroleerd en was ik bij twijfel meteen naar een dokter gestapt voor een bloedtest.”

"Zie je deze groene spaken?", vraagt hij en wijst op de wielen van zijn rolstoel. "Daar zit een idee achter. Niet alleen hebben ze de kleur 'lime', maar als mensen er een opmerking over maken vertel ik waarom ik in deze rolstoel zit. Je ziet dan eerst een schrikreactie, maar daarna geeft het mij de kans om te waarschuwen. Met ons milde klimaat kun je een tekenbeet het hele jaar door oplopen, zelfs in je eigen tuin."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!