Al 7 jaar niet naar de tandarts: 'Misschien weer als ik een relatie krijg' - Omroep Brabant
Video

Al 7 jaar niet naar de tandarts: 'Misschien weer als ik een relatie krijg'

27 mei om 18:03 • Aangepast 7 juni om 15:35
nl
Wachten op privacy instellingen...
Veel Nederlanders gaan al jaren niet meer naar de tandarts, uit angst voor pijn of hoge kosten. Paul Vriens (49) uit Den Bosch kan daarover meepraten, want hij is al zeven jaar niet meer bij de tandarts geweest. "Ik schaam me er ook wel een beetje voor."
Profielfoto van Ista van GalenProfielfoto van Imke van de Laar
Geschreven door
Ista van Galen & Imke van de Laar

Een op de tien Nederlanders is al minstens twee jaar niet meer bij de tandarts geweest. Dat blijkt uit een onderzoek van de Patiëntenfederatie onder ruim 9000 deelnemers. De mensen durfden niet naar de tandarts, waren bang voor corona of konden het geld niet missen.

"Ik ben heel erg bang voor de tandarts."

Ook Paul is gestopt met zijn jaarlijkse bezoekjes aan de tandarts. Zijn laatste controle was zeven jaar geleden. "Eigenlijk ga ik niet om twee redenen. In de eerste plaats ben ik er heel erg bang voor, ik ga niet voor mijn lol naar de tandarts. En ik vind het heel erg duur."

Dat hij al zo lang niet naar de tandarts is geweest, was eigenlijk niet gepland. "Ik ging eerst altijd netjes twee keer per jaar op controle. Ik zat zelfs bij een speciale tandarts voor mensen met angst. Maar op een gegeven moment was ik een keer niet gegaan omdat ik bang was. Toen dacht ik: als ik klachten krijg, dan ga ik wel weer." Maar die klachten kwamen nooit. "En dan ben je opeens zeven jaar verder."

"Misschien als ik ooit nog een relatie krijg, ga ik weer op controle."

Aan zijn gebit is het overigens niet te merken. Om te voorkomen dat hij nog een keer zijn angst in de ogen moet kijken, zorgt Paul extra goed voor zijn gebit. "Ik poets twee of drie keer per dag en eet nauwelijks snoep. Ik heb dan ook geen gaatjes, die krijg ik niet zo snel."

Toch sluit hij het niet uit dat hij ooit nog in de tandartsstoel zal liggen. "Als ik klachten krijg, ontkom ik er niet aan. En misschien als ik ooit nog een relatie krijg, dat ik besluit om weer jaarlijks op controle te gaan. Dat vind ik wel een goede reden."

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone