Video

Vrouw met zes slapers en andere spannende verhalen over Kasteel Dussen

31 mei 2022 om 20:00 • Aangepast 8 juni 2022 om 14:42
nl
"Legendes over spoken en smokkelaars, maar ook waargebeurde verhalen zoals een standrechtelijke executie in de Tweede Wereldoorlog.” Amateurhistoricus Ton Lensvelt uit Dussen werkt momenteel aan een boek met opmerkelijke verhalen over het middeleeuwse Kasteel Dussen. "Het gaat om dramatische, soms ondeugende en ook aandoenlijke verhalen", vertelt hij.
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

De boekjes die amateurhistoricus Ton Lensvelt uit Dussen al jaren in eigen beheer uitgeeft én die alleen bij de plaatselijke supermarkt worden verkocht, zijn razend populair in Dussen. “Ik durf te beweren dat in ieder huis minstens één deel van Kleine geschiedenissen van Dussen op de boekenplank staat", vertelt Lensvelt. "En waarschijnlijk wel meer dan één boekje ook."

"Mensen lezen de boekjes graag omdat het gaat over geschiedenis van hun eigen omgeving. Ze zijn ook makkelijk om te lezen omdat het gaat om losse verhalen, met heel vaak oude foto's van hun eigen straat of buurt."

Lensvelt wordt niet rijk van zijn populaire schrijverij. "De boekjes worden tegen kostprijs verkocht." Inclusief historisch onderzoek neemt het schrijven en uitgeven van één deeltje ongeveer een jaar in beslag.

“Een kinderkopje in de kasteelmuur herinnert aan een kind dat uit het raam viel en verdronk."

Lensvelt werkt al maanden aan zijn zesde boekje over de geschiedenis van Kasteel Dussen. “Inhoudelijk wordt het schipperen tussen fantasie en werkelijkheid. Zo is er een eeuwenoud volksverhaal over de onderaardse gangen. Er zouden er drie zijn, die vanuit het kasteel onder de gracht door lopen onder meer richting een dorp in de buurt. Volgens een sage is er ook een moord gepleegd met een vergiftigde appel.”

Voor waargebeurde verhalen is er ook plaats in zijn kastelenboek, verhalen die vaak langdurig onderzoek vergen. “Zo is rond 1850 een kind uit het raam gevallen van het kasteel en verdronken in de slotgracht. Als herinnering aan die dramatische gebeurtenis is er toen een kinderkopje in de kasteelmuur gemetseld. Dat kopje zit er nog steeds.”

"De commandant heeft dat kruisje zelf aangebracht als een soort boetedoening."

Een oorlogsmisdrijf noemt de auteur de standrechtelijke executie van een Duitse soldaat in het kasteel door zijn commandant. “In een tegeltje op de vloer is een nog steeds zichtbaar kruisje gekrast waar de soldaat de kogel heeft gekregen. De commandant heeft dat kruisje zelf aangebracht als een soort boetedoening."

"Het is niet alleen kommer en kwel in het boek", benadrukt de amateurhistoricus. "Er zijn natuurlijk ook feesten in het kasteel geweest, liefdesverhalen en bruiloften. Uiteraard doolden er ook spoken rond. En zijn de zwanen die in de slotgracht rondzwemmen geen zwanen, maar strijders die het kasteel in de Tachtigjarige Oorlog moesten verdedigen tegen de Spanjaarden."

"Als de muren konden spreken", besluit Lensvelt, "dan zouden ze vele verhalen vertellen. Verzonnen en waargebeurde verhalen." Het bekendste verhaal over Kasteel Dussen is het verhaal over Rolina Suringar. Deze laatste bewoonster liet zich 's nachts bewaken door mannen uit het dorp. Over haar schreef Anton Coolen in 1953 het boek 'De vrouw met de zes slapers'.

Tweede Pinksterdag 6 juni is Kasteel Dussen open in het kader van de Landelijke Dag van het Kasteel.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!