Klasje politiek voor beginners: 'Ik roep al jaren dat het anders moet'

31 mei 2022 om 20:30 • Aangepast 8 juni 2022 om 15:54
nl
Marco roept al jaren dat het anders moet en wil nu bij zichzelf beginnen. Nicole wil intensieve veehouderijen aanpakken en Bert wil juist zijn boerenverstand laten spreken. Zij zijn drie van de zestien deelnemers aan de cursus Politiek Actief voor mensen die volgend jaar bij de verkiezingen voor Provinciale Staten een gooi willen doen naar een plek op het pluche in Den Bosch.
Profielfoto van Tessel Linders
Geschreven door

In maart 2023 worden de kaarten in Provinciale Staten opnieuw geschud, maar wie zorgen er straks voor vers bloed in de Statenzaal?

Met zijn zestienen waren ze maandagavond op de cursus van de onafhankelijke organisatie ProDemos. Maar wie zijn nou die cursisten en waarom zien zij een toekomst in de provinciale politiek wel zitten?

"Ik weet niet zo goed wat de provincie doet."

Marco uit Lage Zwaluwe is nog student, werkt op een akkerbouwbedrijf en is al een paar jaar geïnteresseerd in politiek. "Er gebeurt heel veel in de politiek. Ik roep al jaren best stevig dat het anders moet en nu dacht ik: waarom begin ik dan niet gewoon bij mijzelf? Ik ben al lid geworden van een politieke partij en nu wil ik kijken of daar niet iets meer in zit."

Marco heeft de cursus wel hard nodig zegt hij. "De provincie zit tussen het Rijk en de gemeenten in, maar ik weet eigenlijk helemaal niet zo goed wat hier nou écht wordt besloten. Als ik dat goed weet, dan zie ik mijzelf hier uiteindelijk wel zitten hoor. Dan kan je echt iets doen als volksvertegenwoordiger."

"Ik ben gemotiveerd om grote kwesties aan te pakken."

Bijna alle cursisten zijn lid van een politieke partij. Een enkeling heeft al in een gemeenteraad gezeten of is verkiesbaar geweest. Nicole is dierenarts en lid van de Partij voor de Dieren. Ondanks haar drukke baan wil ze juist in de politiek iets kunnen betekenen. En de provincie is voor haar wellicht de beste plek, zegt ze.

"Het gaat erom waar je invloed uit kan oefenen. Ik vind het belangrijk om de grote kwesties aan te pakken, de intensieve veehouderijen. Dan moet je bij de provincie zijn en niet bij de gemeenteraad."

"Meten is weten, ook in de politiek."

Bert uit Willemstad ziet een plek in Provinciale Staten ook wel zitten. Hij is al actief voor de partij Onafhankelijk Moerdijk in de gemeenteraad. Hij wil graag voor de BoerBurgerBeweging een plek te bemachtigen. "Maar je moet eerst goed snappen hoe het zit, voor je iets met je ideeën kan", zegt hij. Hij komt uit de ziekenhuiswereld: "Meten is weten. Zo simpel is het. Dat geldt in de ziekenhuiswereld, maar ook in het leven. Noem het boerenverstand."

Vijf cursusavonden staan er gepland. Na deze eerste, vooral een lesje Staatsrecht, staan er de komende periode heel wat belangrijke zaken op het programma. Van besluitvorming binnen de provincie tot aan een lesje provincie financiën. Ook krijgen de cursisten nog les in debatteren.

De vraag is hoeveel cursisten na deze avonden denken dat ze genoeg zitvlees te hebben om die Provinciale Statenvergaderingen door te komen. Dat weten we na 27 juni. En dan staan ze misschien in maart 2023 op de lijst van hun partij.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!