Zainab (14) wil later in de ouderenzorg werken: 'Ze geven me vertrouwen'

2 juni 2022 om 21:00 • Aangepast 3 juni 2022 om 12:26
nl
Er is een groot tekort aan personeel, zéker in de zorg. Als je dan de kans krijgt om een jonge enthousiasteling alvast binnenboord te halen, dan moet je die kans met beide handen aangrijpen. Dat zal directeur Chantal Beks van De Wever in Tilburg hebben gedacht. Zij had een dag lang Zainab Ali Ben (14) aan haar zijde, een VMBO-leerling op Campus 013 in Tilburg. Werken met ouderen in een verpleeghuis lijkt Zainab wel wat: "Ze geven me vertrouwen en een goed gevoel."
Profielfoto van Tom van den Oetelaar
Geschreven door

Bij honderden bedrijven in het land lopen donderdag kinderen een dagje mee. Chantal Beks neemt Zainab mee naar verpleeghuis De Hazelaar. Daar gaat ze aan de slag met bewoner Ben Verhoeven. Iedere donderdagmorgen schildert hij. Aan een tafel zit hij klaar, met kwasten en tubes verf.

Terwijl hij klodders rood en blauw op een bord spuit, praat hij geanimeerd met Zainab. “Het is een fantasiewerkje”, zeg hij. “Wat voor onderwerp zou u erbij zetten?” wil Zeinab weten. “Ik denk iets van New York.”

"Zorg voor ouderen is bij jongeren vaak niet heel populair."

Beks is blij met Zainab: "We komen veel goede arbeidskrachten tekort, dat is in de zorg echt een groot probleem. En vooral zorg voor ouderen is bij jongeren vaak niet heel populair.” Maar Zainab heeft goede hoop dat dat verandert. "Bij klasgenoten merk ik dat vooral meiden de zorg interessant vinden. Dit jaar hadden we de keuzevakken ouderenzorg en jongerenzorg. En de meeste gingen naar ouderenzorg.”

Zainab weet al sinds groep acht van de basisschool dat ze met ouderen wil werken: "Soms zit ik met oma’s in de bus en dan praat ik echt superlang met ze. Bij een winkelcentrum zat laatst een oude opa op een bankje. Ineens begon hij mij te vertellen over zijn leven in de Tweede Wereldoorlog en hij liet me foto’s zien. Ouderen helpen me mijn angsten te overwinnen."

Oude schilder Ben begrijpt het wel: “Wij zijn wat rustiger in de omgang”, zegt hij. Dat is precies waar Zainab wel van houdt. En Ben is tevreden over haar: “Ik vind het heel prettig om met haar om te gaan. Ik voel me wel thuis bij haar.”

"Zeinab werkt vanuit haar hart."

Zainabs werk gaat donderdag verder dan alleen voor ouderen zorgen. Directeur Beks wil ook van haar weten hoe De Wever meer jongeren als haar kan enthousiasmeren voor het werken met ouderen: "Zainab werkt hier vanuit haar hart. En dat past bij de mensen die hier werken, die doen dat allemaal uit passie. Daar wil ik er graag meer van.”

Meer jonge mensen kan Zainab natuurlijk niet zomaar leveren. Maar het dagje meelopen bij De Wever bevestigt voor haar wel dat ze later in de ouderenzorg aan de slag wil: “Want ik vind het echt leuk om ouderen blij te zien. En als Ben zegt dat ik ervoor zorg dat hij zich hier thuis voelt, dan geeft me dat een warm gevoel.”

Dat is dan vast één nieuwe zorgkracht gewonnen.

Zainab met directeur van De Wever Chantal Beks (foto: Tom van den Oetelaar).
Zainab met directeur van De Wever Chantal Beks (foto: Tom van den Oetelaar).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!