Video

Beekse Bergen rouwt om dood van pasgeboren stokstaartje

2 juni 2022 om 15:43 • Aangepast 3 juni 2022 om 15:38
nl
Babygeluk en verdriet in safaripark Beekse Bergen: een pasgeboren stokstaartjong is overleden. Een ander jonkie dat tegelijk werd geboren, maakt het goed.
Profielfoto van Freek van der VenneProfielfoto van Julia Kanters
Geschreven door
Freek van der Venne & Julia Kanters

Bij de Beekse Bergen zijn ze verdrietig. “Geboortes zijn altijd spannend”, zegt verzorger Christian Meurrens. “In de eerste weken kan er nog veel misgaan. Bij dit duo zag het er goed uit, maar helaas heeft één van de stokstaartjes het toch niet gered. Met het andere jong gaat het gelukkig goed."

De dierenverzorger weet niet zeker waardoor het pasgeboren stokstaartje precies is overleden, wel heeft hij een vermoeden. "Door de regenbuien van de afgelopen weken kan het beestje verdronken zijn", zegt hij.

Blind geboren
Stokstaartjes worden blind geboren en blijven dan nog twee weken in het hol. Toch dacht de dierenverzorger vier weken geleden al dat er jongen geboren zouden worden. "De moeder kwam toen het hol niet meer uit, dat is meestal een teken dat ze gaat bevallen", legt Meurrens uit. Rond de derde week kwamen ze hun hol uit gekropen.

“De moeder en andere stokstaartjes houden de jongen goed in de gaten. Na ongeveer zes weken eten de kleine roofdiertjes vast voedsel en ze zijn zelfstandig als ze zestien weken oud zijn”, legt de verzorger uit.

Lion King
Het eerste groepje stokstaartjes was in 1986 bij de Beekse Bergen. En met succes: de diertjes werden volgens Meurrens al met liefde aanschouwd, maar de laatste jaren al helemaal. "Stokstaartje Timon van de film Lion King heeft denk ik de harten van de mensen veroverd", zegt hij. Volgens hem staat er door de Disney-film ineens een stuk meer publiek om de stokstaartjes heen.

De Beekse Bergen deelde deze beelden van de jonkies.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!