Fietsmaten rijden Istanbul binnen: 'Nog wel een stukje naar China...' - Omroep Brabant

Fietsmaten rijden Istanbul binnen: 'Nog wel een stukje naar China...'

3 juni om 10:30 • Aangepast 7 juni om 09:37
nl
De Turkse stad Istanbul bereiken, dat is het doel op deze Wereld Fiets Dag van Maarten van Kempen uit Rosmalen en zijn fietsmaat Thomas Grolleman. Eind april begonnen de twee aan hun monstertocht op de tweewieler naar China. "We moeten dus nog wel een stukje", zei Maarten vrijdagochtend met gevoel voor understatement in het programma Wakker! op Omroep Brabant radio.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door
Sandra Kagie

Hun doel voor vrijdag gaan ze zeker halen. Rond kwart over zeven vanmorgen waren de mannen al in een voorstad van Istanbul. Ruim 2500 kilometer hebben ze erop zitten. Maar uiteindelijk willen ze zo'n tienduizend kilometer afleggen.

"Het steeds veranderende landschap dat aan je voorbijtrekt, is schitterend."

In Istanbul wacht Maarten en Thomas bezoek van hun familie. De Turkse stad op 3 juni bereiken, was voor de mannen dan ook eigenlijk het enige doel dat echt vastlag. "Hierna is het schema wat vrijer", legt Maarten uit. Samen hebben ze nu nog zo'n viereneenhalve maand uitgetrokken om hun einddoel, China, te bereiken.

Van chronisch vermoeide benen is bij Maarten nog geen sprake. "De benen voelen heel goed", geeft hij aan. En hij kan eigenlijk niet wachten om na het weerzien met zijn familie weer verder te gaan.

"Op de fiets kun je je gedachten kwijt", legt hij de aantrekkingskracht van de fiets uit. "Daarbij trekt het avontuur. En ook het steeds veranderende landschap dat aan je voorbijtrekt, is schitterend."

"Die complete uitrusting voel je wel, vooral bergop."

Het avontuur begon voor Maarten overigens erg onfortuinlijk. Na enkele dagen kreeg hij zo'n last van zijn knie dat hij een aantal dagen noodgedwongen moest treinen en bussen. Maar inmiddels gaat het dus stukken beter.

Wat hem het meest tegenvalt, is toch wel het fietsen met een complete uitrusting. En dan met name het gewicht daarvan. "Dat voel je wel wanneer je bergop moet", verzucht hij. Wanneer Maarten op zo'n moment denkt aan het doel waarvoor hij en Thomas aan het fietsen zijn dan krijgt hij meteen nieuwe energie.

In Zuid-Afrika, in Darling om precies te zijn, is namelijk geld nodig voor een gebouw om jongeren te kunnen laten dansen, zingen, acteren en musiceren. Een doel, dARTling, waar de vader van Thomas een connectie mee heeft. Reden voor Thomas en Maarten om het ook te omarmen. Tienduizend euro willen ze met hun fietsavontuur inzamelen. Aan het begin van deze Wereld Fiets Dag staat de teller op bijna 3500 euro.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone