Reizigers verrast door staking bussen in Bergen op Zoom

3 juni 2022 om 11:26 • Aangepast 13 juni 2022 om 15:28
nl
"Ah, nee hè! Waarom wist ik dit niet?" Op het station in Bergen op Zoom reageren scholieren vrijdagochtend verbaasd dat er geen streekbussen rijden. De estafettestaking van buschauffeurs trekt al een week door het land. En dat nu Bergen op Zoom en Roosendaal aan de beurt waren, was door vakbond FNV ook aangekondigd. Blijkbaar waren toch niet alle reizigers hiervan op de hoogte.
Profielfoto van Raoul Cartens
Geschreven door
Raoul Cartens

Vanaf de haltes naast het NS-station vertrekken normaal gesproken streekbussen van Arriva richting Putte, Steenbergen en andere omliggende bestemmingen rond Bergen op Zoom. Maar vrijdag dus even niet.

"Ik was vanmorgen om half zeven mijn bed uit en nu sta ik hier vast."

"Ik moet nu even heel snel gaan bellen hoor", zegt een gehaaste jonge lerares. Ze is bang dat de kinderen uit haar klas zich afvragen waar hun juf blijft. Een scholiere uit Roosendaal moet naar Ossendrecht. Ze baalt: "Ik was vanmorgen om half zeven mijn bed uit en nu sta ik hier vast." Ze gaat haar moeder bellen met de vraag of zij haar naar school wil brengen.

Twee veiligheidsmedewerkers van vervoersbedrijf Arriva geven uitleg aan de gestrande reizigers. "Ik kan er ook niks aan veranderen", verontschuldigt een van hen zich "Maar het is voor een hoger doel. Er moet een oplossing gevonden worden voor de hoge werkdruk die mijn collega's ervaren."

Vakbond FNV Streekvervoer leidt de stakingsacties. "Hogere lonen en betere arbeidsvoorwaarden moeten meer jongeren op de bus krijgen en op die manier zorgen voor een lagere werkdruk. De chauffeurs gaan door tot ze dat voor elkaar hebben", aldus vakbondsbestuurder Marijn van der Gaag.

Met de stakingen willen de chauffeurs onder andere een hogere loon afdwingen om zo ook meer jonge chauffeurs aan te trekken. Van der Gaag: "Door de slechte beloning komen er te weinig nieuwe, jonge collega’s bij en de werkdruk is al jarenlang zo hoog dat het ziekteverzuim op sommige plekken 25 procent is. Daar moeten de werkgevers zich echt harder voor gaan inzetten."

"Ik snap dat ze staken en ik hoop dat er iets uitkomt, maar voor mij is het balen."

"Shit!" Een jonge scholier baalt ontzettend van de staking. Hij moet naar Steenbergen. "Ik kan ook op de fiets, maar heb ontzettende hooikoorts. Dan moet ik langs al die bomen en dan krijg ik veel last", verzucht hij.

"Ik snap dat ze staken en ik hoop dat er iets uitkomt voor ze, maar voor mij is het balen. Ik ga een oplossing zoeken."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.