De Bossche consul vecht voor Oekraïne maar vanuit Nederland

3 juni 2022 om 18:13 • Aangepast 7 juni 2022 om 10:09
nl
24 februari 2022. De dag van de inval van Rusland in Oekraïne. Karel Burger Dirven uit Den Bosch zal die datum nooit meer vergeten. Hij is sinds 2018 honorair consul van Oekraïne in Nederland en die dag kon hij wel huilen. Ook zijn leven is door de oorlog ingrijpend veranderd. Hij grijpt elke gelegenheid aan om de belangen van Oekraïne voor het voetlicht te brengen. "Je bent niet alleen consul als er geborreld moet worden", zegt hij daarover. Karel Burger Dirven is zondag te gast in de talkshow KRAAK van Omroep Brabant.
Profielfoto van Arjo Kraak
Geschreven door

Karel woonde en werkte drie jaar lang in Moskou en kwam in 1992 als student voor het eerst in Oekraïne. In 2017 kwam hij er als Brabants statenlid voor de VVD terug. Een jaar later werd hij benoemd tot honorair consul, min of meer een erebaantje. Maar wel met een opdracht: de contacten tussen Nederland en Oekraïne bevorderen.

Vanuit die rol is hij nu kritisch op Nederland. Hij vindt dat de sancties tegen Rusland niet ver genoeg gaan. En dat Mark Rutte zijn hakken in het zand zet als het over het EU-lidmaatschap gaat van Oekraïne vindt hij stuitend. Hij vindt dat het land perspectief op lidmaatschap verdient. En tegen iedereen die nu over corruptie in Oekraïne begint zegt hij: "Alsof je tegen iemand wiens huis in brand staat en die om hulp vraagt zegt: schaf eerst maar eens sprinklers aan".

Drie weken na het begin van de oorlog reisde Karel naar Oekraïne om daar met medewerkers van president Zelensky mee te denken praten over de video-toespraak die deze zou houden voor het Nederlandse parlement. Hij zal die reis nooit vergeten. Hoe hij te voet over de grens ging, tegen de stroom in. Al die mensen met de angst op hun gezicht. En 's avonds in het hotel dat luchtalarm, ook dat zit in zijn geheugen gegrift.

De oorlog kon niemand tegenhouden, maar machteloos voelt hij zich niet. Hij organiseerde op Hemelvaartsdag een bijeenkomst voor Oekraïense vluchtelingen op de Parade in Den Bosch, met muziek van bands uit Oekraïne. Het was een middag met een lach en een traan. Karel sloot de middag af met een toespraak: "Nederland houdt van jullie. Jullie horen bij Europa." En samen met de honderden andere aanwezigen klonk daarna het 'Slave Ukraini', Glorie aan Oekraïne over het plein bij de St. Jan in Den Bosch.

Verder in KRAAK
Sandra van den Heuvel (46) uit Oss. Voordat ze de diagnose 'Long Covid' kreeg was ze een actieve, sportieve en sociale vrouw die als docent en coach werkte. Nu ze long covid heeft is er weinig meer over van dat mooie leven.

En schrijver Lucas de Waard uit Den Bosch schuif aan. In 2016 kreeg hij een musical-award voor zijn scenario van de musical over quizmaster Willem Ruis. Hij schrijft ook voor televisieseries, maar soms trekt hij zich een tijdje terug om een roman te schrijven. Deze week verscheen zijn derde roman, 'Bast'.

KRAAK wordt elke zondag om 12.00 uur live uitgezonden en daarna herhaald. Ook is het programma online terug te kijken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!