Video

Bavaria wil nu toch de banden met Russische brouwer verbreken

5 juni 2022 om 13:51 • Aangepast 7 juni 2022 om 12:15
nl
Er is binnenkort mogelijk tóch geen Bavaria meer te krijgen in Rusland. Het bedrijf tot nu toe actief bleef in Rusland, wil alsnog van de Russische licentie af.
Profielfoto van Sven de Laet
Geschreven door

Bavaria heeft zelf geen vestiging in Rusland. Een Russische brouwerij maakt het bier in licentie, met een door Bavaria geleverd extract.

Volgens Swinkels Family Brewers, het bedrijf waar Bavaria onder valt, maakt die constructie het lastig om alle banden zomaar te verbreken. "Vele internationale biermerken van allerlei grote en kleine brouwerijen uit Europa en Amerika zijn te koop in Rusland, vaak ook via licentieproductie met een van de vier grote internationale spelers in Rusland", vertelt directeur Peer Swinkels.

Die andere bierbrouwers zoals AB InBev en Heineken besloten al eerder hun vestiging in Rusland af te stoten.

"Zoals bekend hebben wij als brouwerij ook een licentiecontract met een lokale partner die brouwerijen heeft in Rusland en Oekraïne. Wij hebben geen eigen lokale brouwerij en geen eigen medewerkers in Rusland en kunnen dus ook geen lokale brouwerij verkopen."

"In groot vertrouwen hebben we de business met hen opgebouwd."

Toch is dat niet de enige reden dat een volledig vertrek uit Rusland moeilijk ligt, geeft Swinkels aan. "De invasie van het Russische regime in Oekraïne hebben we vanaf het eerste moment sterk veroordeeld. Het is voor ons echter een groot dilemma hoe om te gaan met onze licentiepartner aangezien we een lange historie delen met elkaar. In groot vertrouwen hebben we de business met hen opgebouwd. Ze hebben geen enkele link met het Russische regime en staan niet op de sanctielijst."

Ondanks die argumenten kreeg Bavaria de afgelopen maanden veel kritiek. Lang hield de brouwerij voet bij stuk, maar nu lijkt het bedrijf toch bezwijken onder de druk. "We hebben aangegeven het licentiecontract te willen opzeggen. Daarover zijn we met elkaar in gesprek."

"We houden ons verder aan het sanctiebeleid van de Europese Unie en dragen middels diverse donaties bij aan de hulp voor Oekraïense vluchtelingen en het Oekraïense volk. Ook hebben we inmiddels werk kunnen bieden aan Oekraïense vluchtelingen in ons bedrijf."

"Het gaat hier ook om morele verplichtingen."

Karel Burger Dirven, honorair consul van Oekraïne in Nederland, pleitte maanden geleden al voor de volledige terugtrekking van de brouwer. "Vanuit de Oekraïense overheid werd meteen opgeroepen tot een volledige boycot van alles wat met Rusland te maken heeft. Bavaria hield vol dat het aan de Nederlandse wet voldoet. Dat kan zijn, maar het gaat hier ook om morele verplichtingen", vertelde Burger Dirven zondag in KRAAK.

Dat Bavaria nu bekendmaakt de licentie te willen beëindigen, voelt voor de consul als een voorzichtige overwinning. "Dit is een positieve stap. Maar: eerst zien, dan geloven."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.