Branden bij recyclingbedrijven zijn vaak lastig te bestrijden

6 juni 2022 om 20:00 • Aangepast 7 juni 2022 om 11:34
nl
Bij het recyclingbedrijf Remondis Recycling in Son en Breugel was afgelopen zaterdag voor de tweede keer in één week tijd brand. En dat is niet voor het eerst. Ook bij andere recyclingbedrijven in onze provincie is het regelmatig raak. Voor de brandweer zijn deze branden vaak lastig te blussen. Een overzicht waar het fout ging.
Profielfoto van Thijs den OudenProfielfoto van Bart Elzendoorn
Geschreven door
Thijs den Ouden & Bart Elzendoorn

Remondis Recycling in Son en Breugel
De afgelopen week was het twee keer raak bij Remondis Recycling in Son en Breugel. Op zaterdag vatte een afvalstapel vlam. De brandweer probeerde te voorkomen dat het vuur oversloeg naar andere stapels, maar dat mislukte. De rook van de brand was in de wijde omgeving te zien. Omstanders meldden zelfs dat de hitte aan de andere kant van het kanaal te voelen was.

Vorige week zondag was het ook raak bij het recyclingbedrijf. Bij die brand werd een deel van het industrieterrein waar het bedrijf zich op bevindt afgesloten door de rook.

Foto: Sander van Gils/SQ Vision Mediaprodukties
Foto: Sander van Gils/SQ Vision Mediaprodukties

Van den Hoogen in Someren
Een bekende brand bij een recyclingbedrijf is die bij Van den Hoogen in Someren-Heide in november 2016. Bij het bedrijf vloog een enorme stapel met banden in brand.

Het vuur was lastig te blussen omdat een ondoordringbare korst ontstond door het gesmolten rubber. Water en andere blusmiddelen kwamen nauwelijks door die korst heen. Het dorp had dagenlang last van rook en roetdeeltjes.

De brandweer moest op zoek naar een manier om het vuur te bestrijden. Uiteindelijk lukte het door een buis door de korst te steken. Door die buis werd schuim gespoten, zodat de temperatuur van de brandhaard terugliep. Zo kon de stapel banden uit elkaar worden gehaald en afgevoerd worden.

Het bedrijf is na de brand uitgekocht door de gemeente Someren. Daardoor mocht het bedrijf niet opnieuw opstarten. Uit een onderzoeksrapport bleek dat de gemeente veel eerder had moeten ingrijpen bij het bedrijf.

De brand bij de bandenopslag in Someren-Heide (archieffoto: Rob Engelaar).
De brand bij de bandenopslag in Someren-Heide (archieffoto: Rob Engelaar).

TUF Recycling in Dongen
De enorme brand bij TUF Recycling in Dongen ligt nog verser in het geheugen. In oktober 2018 ging het mis toen een loods vol kunstgrasmatten in brand vloog. Die kunstgrasmatten bleken een groot probleem te zijn vanwege de bloedhete, smeulende plekken. Die plekken zaten diep in de grote stapels met kunstgrasmatten.

Om het vuur te bestrijden werden gaten gemaakt in de matten. Zo kon het bluswater doordringen tot de smeulende plekken. Uit onderzoek bleek dat er te veel kunstgrasmatten bij TUF Recycling lagen opgeslagen. De eigenaresse van het bedrijf kreeg hiervoor een werkstraf. Het opruimen van de berg kunstgrasmatten ging vorig jaar van start.

Bestrijding van de brand bij TUF Recycling (foto: Marcel van Dorst/SQ Vision).
Bestrijding van de brand bij TUF Recycling (foto: Marcel van Dorst/SQ Vision).

Mirec in Eindhoven
In oktober 2020 woedde een flinke brand bij recyclingbedrijf Mirec in Eindhoven. Met name geshredderde computers, telefoons, huishoudelijke apparatuur en batterijen hadden vlamgevat.

Dit zorgde voor dikke rookwolken. In delen van Eindhoven hingen de straten enige tijd vol rook. Ook hier had de brandweer de handen vol aan de bestrijding van het vuur, al was de klus minder ingewikkeld dan in Den Bosch, Someren-Heide of Dongen.

Rook in de straten van Eindhoven (foto: Ista van Galen).
Rook in de straten van Eindhoven (foto: Ista van Galen).

AVI in Den Bosch
Afgelopen oktober ging het ook mis bij AVI in Den Bosch. De brand ontstond waarschijnlijk door een autowrak. Legerhelikopter en blusboten werden toen ingezet om deze brand te blussen. Uiteindelijk kwam er een gespecialiseerd bedrijf om het schrootafval uit elkaar te trekken.

Het ging dat jaar als eens eerder mis bij AVI. In maart 2021 woedde er ook een grote brand, wat tot flinke overlast in de omgeving leidde.

Een blusboot helpt bij de brand in Den Bosch.
Een blusboot helpt bij de brand in Den Bosch.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!