Regen teistert 7th Sunday: 'Water en stroom gaan niet goed samen'

7 juni 2022 om 21:13 • Aangepast 16 juni 2022 om 12:54
nl
Tijdens het 7th Sunday Festival in Erp viel zondag een bak water uit de lucht, maar liefst 54 millimeter regen om precies te zijn. De organisatoren renden van hot naar her. Festivalorganisator Johan Dortmans: "Toen ik 's ochtends opstond, zag ik al dat we onze borst nat konden maken. Letterlijk en figuurlijk."
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

Een festivalorganisator in Nederland is altijd voorbereid op slecht weer. Er worden houten vloeren gelegd in de tenten en op de routes tussen podia, er liggen houtsnippers op het gras en podia zijn deels overdekt. "Dat is standaard. Op zaterdag hebben we al naar de weersvoorspellingen gekeken voor zondag. Er is een crisismanagementteam, dat heeft ieder uur overleg," legt Dortmans uit.

Er was voor zondag 11 millimeter regen voorspeld. Reden om zaterdagnacht last minute nog op te schalen. "We hebben gezorgd voor poncho's voor de bezoekers, we hebben extra houten vloeren bijgelegd waar dat beter kon, er zijn extra mensen ingehuurd voor de ondersteuning op een regenachtige dag, meer houtsnippers neergelegd. We hadden het idee dat we er klaar voor waren."

"Je probeert de regen te overleven en te zorgen dat iedereen een leuke dag heeft."

Er viel echter veel meer regen dan voorspeld: 54 millimeter. "Als organisatie probeer je de regen te overleven en te zorgen dat iedereen een leuke dag heeft. Een uitdaging met dit weer."

Tijdens de eerste bui ontstonden verschillende problemen. Zo moest één van de podia sluiten omdat de tent veranderde in een soort waterzak. Dortmans: "Gelukkig was het tussendoor anderhalf uur droog. We hebben toen veel problemen kunnen verhelpen. Zo hebben we de waterzak lek geprikt."

De eerste zorg van de organisatie betrof de veiligheid, zo zegt hij. "Stroom en water gaan niet goed samen, we waren dus heel alert op kortsluiting. En verder moesten we zorgen dat tenten niet instorten."

"We hebben 45.000 kaarten verkocht."

Het veld was goed gedraineerd maar toch ging een deel van de houten vlonders, op plekken waar weinig mensen liepen, drijven. Mensen stonden daar tot de knieën in de modder. Een deel van de bezoekers ging eerder naar huis. "Maar er waren nog altijd duizenden mensen. We hebben 45.000 kaarten verkocht en hadden een no show van elf tot twaalf procent, van mensen die niet zijn gekomen. Normaal is dat één procent."

Bij het niet overdekte hoofdpodium met de hoofdacts stonden overdag maar een paar honderd mensen. "Dat podium is 35 meter hoog en ruim honderd meter breed, dat kunnen we niet overkappen. De duizenden bezoekers hadden zich verspreid over de overdekte podia. Maar om tien uur werd het droog en werd het weer snel druk. Zo hebben toch veel mensen de optredens van Morten en de afsluiter Tiësto kunnen zien. Ze zijn met een fijn gevoel naar huis gegaan."

"Het scheelt een flink aantal consumpties."

De regenachtige dag kostte de horeca wel veel omzet. Er werd veel minder gedronken en gegeten dan op een warme dag. "Het scheelt een flink aantal consumpties. Maar volgend jaar komt er gewoon een nieuwe editie", zegt Dortmans.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!