ZLM Tour gaat van start: 'Vooral kansen voor sprinters'

8 juni 2022 om 16:28 • Aangepast 9 juni 2022 om 10:35
nl
Met twee volledig Brabantse ritten keert de ZLM Tour na twee jaar afwezigheid terug op de wielerkalender. Woensdagavond beginnen achttien ploegen met zeven renners aan de vijfdaagse koers. De finish is zondag in Rijsbergen. Alle dagen is de finish te zien bij Omroep Brabant.
Profielfoto van Fabian Eijkhout
Geschreven door
Fabian Eijkhout

Michael Boogerd rijdt vijf dagen mee. Niet op de fiets, de voormalig prof rijdt iedere dag met gasten in de auto achter het peloton aan. "Ik heb er zin in", zegt de voormalig renner van Rabobank enthousiast. "Vandaag is het slecht weer, dat kan nog wel wat invloed hebben op de koers. Hopelijk volgt er de komende dagen nog mooi weer. Maar ik heb er sowieso zin in, dit is altijd leuk."

Mike Teunissen was de laatste winnaar van de Nederlandse etappewedstrijd. Hij stond ook op de deelnemerslijst, maar staat in Kapelle niet aan de start bij de eerste etappe. "Ik voelde me deze week een paar dagen niet fit. Ook het herstel na de valpartij in Noorwegen kostte helaas meer tijd, dan ik zelf had verwacht. Ben zaterdag weer begonnen met fietsen. In overleg met ploeg kiezen we voor meer hersteldagen", zegt de renner uit Rosmalen op zijn eigen website.

De winnaar van 2019 is er dus niet bij. Wat voor renners kunnen we dan in de top van het klassement verwachten? "Ik denk dat het heel veel sprinten gaat worden. Zelfs de rit in Limburg kan een sprint worden. Na de laatste beklimming zijn er nog heel veel kilometers te rijden. Het hoeft niet zo te zijn dat het peloton dan helemaal uit elkaar gereden is. Het kan wel, maar dan moeten ze wel echt koersen. Dat hangt ook af van wie er eerste staat”, zegt Boogerd.

"Het is voor jonge sprinters het moment om de neus aan het venster te drukken."

In zijn ogen is het ook geen probleem als er vijf dagen gesprint gaat worden. “In het verleden heb je gezien dat er een heel sterk deelnemersveld was, zeker met sprinters die naar de Tour gingen. Nu is dat wel iets minder, dat is jammer. Maar op zich is het niet verkeerd, een koers voor spurters. Voor jonge sprinters is dit ook het moment om de neus aan het venster te drukken.”

De ZLM Tour, die in 1987 voor het eerst werd gereden onder de neem Driedaagse van Schijndel en daarna tot 2019 bekend was als Teleflex Tour, Ster der Beloften, Ster Elektroter, Ster ZLM-toer, is dus een kans voor sprinters. Het is ook een kans voor veel Nederlandse renners om in eigen land een meerdaagse koers te rijden. Tot blijdschap van Boogerd. "Iedere koers die in ons land verreden wordt op professioneel niveau, moeten we toejuichen."

"Een etappekoers in Nederland die vijf dagen duurt, daar moet je hartstikke blij mee zijn."

"Het is niet zo makkelijk om wedstrijden in Nederland te organiseren”, gaat hij verder. Boogerd wijst daarbij niet alleen naar sponsoring. “Het is moeilijk om vergunningen te krijgen bij een gemeente, politiebegeleiding is een punt en er zijn veel verkeersobstakels. Als je dan een etappekoers hebt die vijf dagen duurt, moet je daar hartstikke blij mee zijn. Dat is goed voor een wielerland als Nederland.”

Omroep Brabant zendt elke dag exclusief het laatste uur van alle vijf de etappes online uit. Van donderdag tot en met zondag is het laatste uur, met nog de huldiging en nabeschouwing met Jeroen Blijlevens, Erik Breukink en Michael Boogerd, ook op televisie te zien:

  • Woensdag vanaf 20.15 uur met finish in Kapelle
  • Donderdag vanaf 15.10 uur met finish in Goes
  • Vrijdag vanaf 15.45 uur met finish in Buchten
  • Zaterdag vanaf 15.35 uur met finish in Mierlo
  • Zondag vanaf 15.35 uur met finish in Rijsbergen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!