Vrees voor woningbouwprojecten, hoewel ze volgens TenneT geen gevaar lopen

9 juni 2022 om 17:41 • Aangepast 10 juni 2022 om 10:18
nl
Nu het elektriciteitsnetwerk in onze provincie op slot gaat, vrezen veel gemeentes dat het aanpakken van de woningnood lastiger wordt dan ooit. Volgens TenneT heeft het besluit absoluut geen gevolgen voor geplande nieuwbouwprojecten, maar vanuit de grote steden wordt zeer sceptisch op die belofte gereageerd: "Dit is schandalig en onacceptabel."
Profielfoto van Tessel LindersProfielfoto van Sven de Laet
Geschreven door

TenneT maakte woensdag bekend dat in Brabant en Limburg voorlopig geen nieuwe bedrijven meer aangesloten worden op het elektriciteitsnet. Dat geldt zowel voor de afname van stroom én de opname van opgewekte stroom. Máár, benadrukt TenneT, voor nieuwbouwwoningen zijn er geen gevolgen.

"We zijn behoorlijk pissed."

Dat laatste weet een woordvoerder van de gemeente Tilburg nog niet zo zeker. "We zijn behoorlijk pissed. De komende jaren moeten er tienduizenden woningen gebouwd worden hier in de regio. Dan heb je het dus ook over grootschalige projecten, zoals appartementencomplexen en flats. Het lijkt erop dat TenneT onderschat hoeveel energie die gebouwen straks vragen. Door dit besluit komen al die plannen nu in gevaar."

Dat de maatregel meteen ingaat en dat er geen alternatieven zijn, helpt volgens de woordvoerder niet bepaald mee. "Stel je voor dat de A58 tussen Breda en Tilburg van het ene op het andere moment wordt afgesloten. En dat ook de omleiding via Waalwijk per direct dicht gaat. Dan weet je wel wat er volgt: één grote chaos."

"We moeten nu snel uitzoeken of voor alle projecten al contracten zijn afgesloten."

In Breda delen ze die zorgen. Daar werd dinsdag nog het nieuwe bestuursakkoord vastgesteld, met daarin het voornemen om de komende jaren zesduizend nieuwe woningen te bouwen. Of dat lukt, is volgens wethouder Carla Doorman nu zeer de vraag.

"Wat TenneT zegt, geldt natuurlijk voor grondgebonden woningen, zoals een rijtjeshuis. Maar in Breda bouwen we vooral in de hoogte en is er dus sprake van collectief warmtegebruik. We moeten nu snel uitzoeken of voor alle geplande projecten al contracten zijn afgesloten."

"Wij willen grote woontorens bouwen met één aansluiting voor honderden mensen."

Een woordvoerder van Tennet reageerde donderdag op de zorgen van de gemeenten. Zij benadrukte dat ook grote nieuwprojecten als appartementencomplexen uiteindelijk gewoon op het net worden toegelaten. "Dat is in onze planningen meegenomen. Dus geen punt."

Een geruststellende gedachte, zou je denken. Toch is wethouder Rik Thijs van de gemeente Eindhoven er allesbehalve gerust op. "Ik heb TenneT gevraagd of ze er ook rekening mee houden dat wij grote woontorens willen bouwen met één aansluiting voor honderden mensen. Tja, dan zeggen ze dat ze dat eerst even na moeten gaan. Dit is schandalig en onacceptabel."

"Dit is niet alleen onvoorstelbaar, ook onaanvaardbaar."

Ook het provinciebestuur liet woedend van zich horen. Statenlid Anne-Marie Spierings: "Het heeft me echt 24 uur gekost voor ik dit kon geloven en daarna werd ik vooral heel erg boos. Het is niet alleen onvoorstelbaar, ook onaanvaardbaar. Dit betekent dat onze economie op slot wordt gezet. Dit heeft effect op Brabant, maar ook de rest van Nederland gaat dit voelen."

Overigens lijken de grote bedrijven zich minder zorgen te maken. Zo laat chipmachinefabrikant ASML weten dat het besluit van TenneT nog geen gevolgen heeft voor de forse uitbreiding in Veldhoven. "De bouwwerkzaamheden gaan gewoon door", vertelt woordvoerder Monique Mols. Wel geeft zij aan dat er voor de middellange termijn een oplossing nodig is. "Dit kan niet."

Ook bij de High Tech Campus in Eindhoven zien ze voor nu geen problemen. "Wij hebben een eigen aansluiting voor het hele terrein en hierbij is al rekening gehouden met onze groei."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.